Ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζητά να λειτουργήσει άμεσα ο Εθνικός δρυμός Σαμαριάς.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

Ο Εθνικός Δρυμός των Λευκών Ορέων (Σαμαριάς), όπως είναι γνωστό, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα Φυσικά Πάρκα στην Ελλάδα και ανακηρύχθηκε δρυμός το 1962. Ο πυρήνας του είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς και περιλαμβάνει επίσης την ορεινή έρημο των Λευκών Ορέων και τη Σφακιανή ακτογραμμή. Ο κύριος σκοπός της προστασίας του ήταν να διατηρηθεί το τοπικό περιβάλλον ανέπαφο, καθώς φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. 

Αν και η Τουριστική σεζόν έχει επίσημα ξεκινήσει, ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς, παραμένει κλειστός  και εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και η αγωνία όλων εντείνεται, αφού εκτός από πόλος έλξης  είναι και πηγή οικονομικών πόρων για την τοπική Οικονομία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικού τύπου, η δ/νση δασών Χανίων, η οποία είχε διαχρονικά την αρμοδιότητα λειτουργίας του Εθνικού δρυμού Σαμαριάς φέτος εξαιτίας αλλαγής της νομοθεσίας αδυνατεί να τρέξει την λειτουργία του δρυμού ενώ το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ενημερώσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν και υπηρεσιακά στελέχη κάθε χρόνο προσλαμβάνονται 25-26 άτομα και αν και η χρηματοδότηση τους είναι εξασφαλισμένη, μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση αυτή, με συνέπεια και το «πάγωμα» όλων των διαδικασιών.

Επειδή οι αρμόδιοι όφειλαν και μπορούσαν εγκαίρως να έχουν μεριμνήσει για τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να μην δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις, να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες και να μην καταστρέφονται οικονομικά οι επιχειρηματίες και επειδή ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς θα αξιολογηθεί φέτος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να συνεχίσει να περιλαμβάνεται στον κατάλογο του και να είναι πολυβραβευμένος.

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο Εθνικός δρυμός Σαμαριάς;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook