Προειδοποίηση ότι στην περίπτωση αδυναμίας λήψης αποφάσεων και εσωτερικού χάους, όλα τα αρνητικά σενάρια είναι ανοιχτά – συμπεριλαμβανομένου της εξόδου από την Ευρωζώνη, απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 την Δευτέρα. Παράλληλα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή. Και οι δύο απέρριψαν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το in.gr, η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Σταθερά θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές» και τόνισε: «Εάν οδηγηθούμε σε εσωτερικό χάος και ο χρόνος φεύγει χωρίς ισορροπία, όλοι οι κίνδυνοι είναι ανοιχτοί, ακόμη και ο κίνδυνος ο επόμενος πρωθυπουργός να μην είναι πρωθυπουργός του ευρώ».

Η υπουργός παραδέχτηκε ότι οι ρυθμοί της κυβέρνησης θα μπορούσαν να ήταν ταχύτεροι, ωστόσο τόνισε ότι η κοινωνία, κόντρα στη λογική της, τα αλλάζει όλα και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης επισήμανε πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι το αδιέξοδο θα υπάρξει εάν βγούμε από το ευρώ».

Ο κ. Καρχιμάκης επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «αυτοί που θέλουν την έξοδο από το ευρώ είναι οι αδιαφανείς δυνάμεις και όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω, που έχουν μεγάλα κεφάλαια και έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από το αν θα καταρρεύσει η ελληνική οικονομία και επιστρέψουμε στη δραχμή, έτσι ώστε τα κεφάλαια τους να έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία. Αυτές οι δυνάμεις υποστηρίζονται, εμμέσως πλην σαφώς, με την υπονόμευση της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση».

Στην ερώτηση αν δείχνει προς την πλευρά της ΝΔ απάντησε θετικά και πρόσθεσε: «Είναι ανιστόρητοι. Διέλυσαν την Ελλάδα και έχουν μούτρα να βγάζουν γλώσσα. Ποιοι; Οι ίδιοι οι φαύλοι που μας οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση».

Ο κ. Καρχιμάκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επιμένοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2013, ενώ επέκρινε τη ΝΔ ότι «δεν τολμά να βγει στην κοινωνία», καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ότι «δίνει ψεύτικες υποσχέσεις».

Τέλος, αναφερόμενος στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις τόνισε πως «αποτυπώνουν την αγωνία της συγκυρίας» και πρόσθεσε πως «όταν στη δημοσκόπηση η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 35% και της ΝΔ είναι στο 55 με 60%, αντιλαμβάνεστε πως αν είχαμε ισοδύναμες συσπειρώσεις, το ΠΑΣΟΚ θα προηγείτο 15 μονάδες».

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις, η ΝΔ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στην Άννα Διαμαντοπούλου. «Μόνο και μόνο που λέει τη λέξη \’δραχμή\’, η κ. Διαμαντοπούλου τρομοκρατεί τους πολίτες και προκαλεί τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, σημειώνοντας:

«Δεν είδε η κ. Διαμαντοπούλου ότι τα spread έφτασαν σήμερα στις 1.730 μονάδες; Ούτε άκουσε τις δηλώσεις του κ. Ρομπάι, ο οποίος απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ;».

Η ΝΔ απέδωσε τις δηλώσεις της κ. Διαμαντοπούλου στο ότι «αναγνωρίζει την προοπτική αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- και προσπαθεί να ξορκίσει τις κάλπες, καταφεύγοντας στην έσχατη κινδυνολογία».

Έκανε λόγο για τακτική «εκβιαστικών διλημμάτων για χρεοκοπία και στάση πληρωμών, που εγκαινίασαν ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πάγκαλος και η κ. Δαμανάκη», προσθέτοντας ότι η κ. Διαμαντοπούλου «επανέρχεται σήμερα στα καταστροφικά σενάρια επιστροφής στη δραχμή».

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει πάνω από όλα το κομματικό συμφέρον με ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια».

Βολές κατά της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ εξαπέλυσε το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση, η ΝΔ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, επιχειρούν να μετατρέψουν τα δικά τους αδιέξοδα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης και την όξυνση των αντιθέσεων στην ευρωζώνη, σε τρομοκρατικά διλήμματα προς το λαό, προκειμένου να υποταχθεί στη βάρβαρη πολιτική τους και στη συγκυβέρνηση που ετοιμάζουν» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, για να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα που φέρνουν χρειάζεται να απορρίψουν συνολικά τα ιδεολογήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τον ευρωμονόδρομό τους, να αντιτάξουν τη δική τους συμμαχία και την πάλη για ριζικές αλλαγές παντού» επισημαίνεται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook