To Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου τη Δευτέρα 23 Απριλίου διοργανώνει εκδήλωση,  στις 7:30μ.μ., στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητήριου Ηρακλείου με θέμα : «Δείκτες Ποιότητας ελαιόλαδου»  καλές πρακτικές εξαγωγής και συντήρησης ελαιόλαδου – πολυφαινόλες -ισχυρισμός υγείας »

Ομιλητές θα είναι οι:

Απόστολο Σπύρο Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Μιχελινάκη Εμμανουήλ Χημικό Ένωσης Ηρακλείου

Το ελαιόλαδο για να διατηρήσει ή και να επαυξήσει, τη θέση του στον ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και απαιτητικό κόσμο των λιπαρών πρέπει να διατηρεί τη συνολική του ποιότητα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αν ένας από τους τρείς κρίκους (Παραγωγός-Ελαιουργός-Τυποποίηση) σπάσει, το τελικό προϊόν στο καταναλωτή δεν θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

• Γιατί ο παραγωγός δεν πρέπει να πληγώνει τον ελαιόκαρπο και να τον προσκομίζει αυθημερόν στο ελαιοτριβείο;
• Με ποιες τεχνικές και καλές πρακτικές θα πάρουμε στο ελαιοτριβείο τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινόλες) που έχει ο ελαιόκαρπος?
• Ποιες είναι οι κατάλληλες συσκευασίες για την εμφιάλωση και πώς θα συντηρηθεί καλύτερα για περισσότερο χρόνο το ελαιόλαδο που αποθηκεύσαμε.
• Πως θα αποφύγουμε την επιμόλυνση με τους διάφορους ρυπαντές (Φυτοφάρμακα, Βαρέα μέταλλα, Πλαστικοποιητές, κ.λ.π.)
Ο κ. Απόστολος Σπύρος θα αναφερθεί:
– Στους δείκτες ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση για νέους δείκτες ποιότητας, που αφορούν λιγότερο γνωστά συστατικά του ελαιόλαδου, όπως τα διγλυκερίδια και οι σύνθετες φαινολικές ενώσεις.

Θα συζητηθεί η πιθανή χρησιμότητα αυτών των νέων δεικτών για την ενίσχυση της εικόνας του κρητικού ελαιόλαδου ως εξαγωγικού προϊόντος, αλλά και τα πιθανά προβλήματα που αφορούν τις καλές πρακτικές κατά την διάθεση του ελαιόλαδου.

– Ισχυρισμός υγείας για το ελαιόλαδο με βάση το φαινολικό περιεχόμενο
Η ιστορία της εισαγωγής του ισχυρισμού υγείας, αναλυτικά προβλήματα στην πιστοποίηση του ισχυρισμού και νεότερες εξελίξεις γύρω από το θέμα.
– Η υδροξυτυροσόλη ως αντιοξειδωτικό πρόσθετο σε σπορέλαια και άλλα τρόφιμα

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε τη χρήση συνθετικής υδροξυτυροσόλης ως αντιοξειδωτικού πρόσθετου σε σπορέλαια, ιχθυέλαια και μαργαρίνες.

Αποτελεί αυτό εμπορικό κίνδυνο για το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ?

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook