Οι μαυροντυμένες γυναίκες εργάζονται για τη θρησκευτική «αστυνομία ήθους» της χώρας

Οργή έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα το βίντεο που δείχνει μια νεαρή γυναίκα να δέχεται άγρια επίθεση από συμπατριώτισσές της Ιρανές, επειδή η μαντίλα της ήταν χαλαρή στο κεφάλι της και δεν κάλυπτε επαρκώς το πρόσωπο και τα μαλλιά της. 

Σύμφωνα με τον Guardian οι μαυροντυμένες γυναίκες που εμφανίζονται στο βίντεο να επιτίθενται στην νεαρή κοπέλα με την κόκκινη μαντίλα είναι μέλη της θρησκευτικής «αστυνομίας ήθους» στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με τον ιρανικό νόμο, είναι υποχρεωτικό για τις γυναίκες να καλύπτουν τελείως τα μαλλιά τους με την χιτζάμπ, την ισλαμική μαντίλα. Ωστόσο κάποιες Ιρανές, κυρίως νεαρής ηλικίας, μερικές φορές αψηφούν τους παράλογους κανόνες και αυτό – όπως βλέπουμε – έχει συχνά ολέθρια αποτελέσματα για αυτές. 

Στο βίντεο, οι δύο νεαρές φίλες δέχονται αρχικά την επίπληξη των μαυροντυμένων γυναικών. Ξαφνικά, η μία τις «αστυνομικούς» εξοργίζεται τόσο που χαστουκίζει τη νεαρή με την κόκκινη μαντίλα και τη ρίχνει με βία στο έδαφος. Η κοπέλα ακούγεται να φωνάζει «άφησέ με» αλλά οι άλλες φρουροί του μουσουλμανικού ήθους σπεύδουν να βοηθήσουν τη συνάδελφό τους, καθώς επιτίθεται στη γυναίκα.

Λίγες ώρες αφότου το βίντεο έγινε viral, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων εντός και εκτός Ιράν, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αμπντολρέζα Ραχμανί Φαζίλ έδωσε εντολή να διενεργηθεί έρευνα. Σε ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα «μεμονωμένο περιστατικό, αφού η αστυνομία ήθους δεν συνηθίζει να φέρεται με αυτόν τον τρόπο».

Η ανακοίνωση άφησε να εννοηθεί ότι η νεαρή «προκάλεσε» τις γυναίκες της θρησκευτικής αστυνομίας βρίζοντάς της όταν της συνέστησαν να σέβεται τον νόμο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στο βίντεο. Αντίθετα, όταν η φίλη της γυναίκας απειλεί τις «αστυνομικούς» ότι θα υποβάλλει μήνυση για τη συμπεριφορά τους, εκείνες της απαντάνε με αλαζονία ότι δεν μπορεί να τους κάνει τίποτα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook