Συνεχίζεται έως τις 30 Απριλίου η κατάθεση υποψηφιοτήτων για το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του 2018

Συνεχίζεται έως και τις 30 Απριλίου 2018 η κατάθεση υποψηφιοτήτων για το εφετινό βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου. 

Το Βραβείο αυτό δίδεται ανά διετία. Το 2016 απενεμήθη στον διεθνούς φήμης Αμερικανό καθηγητή Peter Bien, έναν από τους επιφανέστερους μελετητές του Καζαντζάκη, παγκοσμίως.

Για πρώτη φορά δόθηκε το 1977. Εμπνευστής του ήταν ο επί πολλά έτη Δήμαρχος Ηρακλείου, Μανόλης Καρέλλης. Στο πέρασμα των χρόνων το Βραβείο έλαβαν σημαντικές προσωπικότητες. Μεταξύ άλλων οι: Γιώργης Μανουσάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης (ποιητές), Νίκος Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Θεοχάρης Δετοράκης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης (φιλόλογοι), Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Κουρουπός (συνθέτες), Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκης (ζωγράφοι), Νίκος Γιανναδάκης (έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης), Μάρω Δούκα, Ρέα Γαλανάκη (πεζογράφοι), κ. ά.  

Το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους: α) Γράμματα, β) Καλές Τέχνες, γ) Δημιουργική μουσική, δ) Ανθρωπιστικές επιστήμες, ε) Μελέτες για την ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Κρήτες δημιουργούς (κατ’ εξαίρεση στον πέμπτο κύκλο: και σε μη Κρήτες), χωρίς περιορισμό ηλικίας. Το ύψος του χρηματικού ποσού που συνοδεύει το Βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Εφέτος το Βραβείο θα απονεμηθεί για τον πρώτο κύκλο: των Γραμμάτων. Ειδικότερα, σε πρόσωπο, ή πρόσωπα, καταξιωμένα: στην ποίηση, στην πεζογραφία, στο δοκίμιο, στην μελέτη, στην μετάφραση αρχαίων ή ξενόγλωσσων κειμένων, στην λαογραφία, στην φιλολογική επιμέλεια και όλες τις συναφείς περιοχές των Γραμμάτων.

Η επιτροπή για το Βραβείο θα δέχεται υποψηφιότητες που θα κατατεθούν σε αυτήν, είτε ταχυδρομικά στην διεύθυνση: Δήμος Ηρακλείου (για το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης»), Αγίου Τίτου 1, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο, είτε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση email: [email protected].

Οι υποψηφιότητες που θα κατατεθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν: βιογραφικό σημείωμα, βιβλιογραφικά στοιχεία, και τρία (3) αντίτυπα έκδοσης που ο υποψήφιος θα κρίνει αντιπροσωπευτική της παρουσίας του στα Γράμματα. Τα αντίτυπα αυτά θα κατατίθενται στην ως άνω ταχυδρομική διεύθυνση.        

Η επιτροπή δύναται να προτείνει προς βράβευση πρόσωπο (ή πρόσωπα), που η ίδια θα κρίνει άξιο/α για το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης», χωρίς να έχουν καταθέσει υποψηφιότητα γι’ αυτό. Θα παραδώσει το πρακτικό της στο Δημοτικό Συμβούλιο έως τις 30 Ιουνίου 2018. Στη συνέχεια, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, θα προχωρήσει στην λήψη απόφασης για το πρακτικό της επιτροπής προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία που θα γίνει η απονομή του Βραβείου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook