«Ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα»

«Η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο». Αυτό ανέφερε ο Τούρκος Πρέσβης στην ΕΕ, Φαρούκ Καϊμακτσί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euractiv.com, απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους της κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, απάντησε ότι τα συμβάντα προκαλούνται από τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες και αναφερόμενος στα Ίμια, «αναρωτήθηκε» για ποιο λόγο κάποιοι αφήνουν λουλούδια σε βραχονησίδες.

«Φυσικά, ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα, αλλά ποιος είναι ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο; Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό; Ποιος είναι ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν» είπε μεταξύ άλλων;

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο μέχρι να συμφωνηθεί η οριοθέτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε επικράτεια ή χωρικά ύδατα σε αμφισβητούμενες περιοχές.

«Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθεστώς δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί προκαλούμε όλα αυτά τα πράγματα;»

«Λουλούδια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Και γιατί συμβαίνουν τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν και νομίζω ότι αυτά τα νησάκια και τα βράχια θα γίνουν ένας χώρος συνεργασίας και όχι μια πηγή σύγκρουσης» είπε.

Οι ΗΠΑ πρόσφατα προειδοποίησαν την Τουρκία με κυρώσεις σε περίπτωση που αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400. Στο ερώτημα εάν αυτή η αγορά είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, είπε: «Το ερώτημα είναι ότι έχουμε εγκαταλειφθεί από ορισμένους από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Όταν χρειαζόμασταν το ΝΑΤΟ στις πιο δύσκολες στιγμές μας, μερικοί από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν μας υποστήριξαν. Αναφέρομαι στον πόλεμο στη Συρία και στις εξελίξεις στο Ιράκ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook