Την ώρα που η οικονομική ζωή “διψά” για αναπτυξιακές δραστηριότητες, συναλλαγές στα Χανιά έχουν παγώσει για σχεδόν δύο μήνες λόγω αποχής

Σοβαρά προβλήματα σε συναλλαγές που απαιτούν έγγραφα από το Κτηματολόγιο Χανίων έχει προκαλέσει η πολύμηνη αποχή στο κτηματολογικό γραφείο Ελευθερίου Βενιζέλου με αποτέλεσμα πολίτες να ταλαιπωρούνται επί μήνες αδυνατώντας να ολοκληρώσουν υποθέσεις όπως η εκδοση οικοδομικών αδειών ή η σύναψη συμβολαίων για αγοραπωλησίες οικοπέδων.

Η αποχή γίνεται εξαιτίας του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου όπου προβλέπει την κατάργηση όλων των υποθυκοφυλακίων που υπάρχουν στο νομό, τη δημιουργία ενός υποκαταστήματος με έδρα τα Χανιά ενώ όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητε θα μεταφερθούν σε ένα Κτηματολογικό γραφείο για όλη την Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο. Οι κινητοποιήσεις δεν αναμένεται να σταματήσουν πριν τις 3 Μαίου οπότε θα γίνει σχετική συνεδρίαση του ΣτΕ για την εξέταση του αιτήματος άρσης της κατάργησης των υποθηκοφυλακίων.

Αξίζει να σημειωθεί οτι βουλευτές των Χανίων, στις 2 Ιανουαρίου είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση με το δικηγορικό σύλλογο Χανίων για ζητήματα του κτηματολογίου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (!) (μη τηρώντας τουλάχιστον ένα “θεσμικό” πρωτόκολλο για την συνάντηση), χωρίς από ότι φαίνεται να ακουμπούν επί της ουσίας το “καυτό” θέμα που επηρεάζει την συναλλακτική ζωή των Χανίων.

Το momentum αυτής της παρακώλυσης γίνεται σε μια περίοδο που κάθε τέτοια οικονομική δραστηριότητα είναι πολύτιμη για την τοπική ανάπτυξη ενώ μέχρι στιγμής είναι αμφίβολο πότε θα αποκτασταθεί το πρόβλημα που εξαρτάται από τη λήξη της αποχής. 

Σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστη του Flashnews.gr που προχώρησε σε αγορά οικοπέδου τον περασμένο Νοέμβριο, καθυστέρησε δύο μήνες για την σύναψη των συμβολαίων λόγω της αποχής στο κτηματολογικό γραφείο Ελ.Βενιζέλου ενώ η μετατροπή του οικοπέδου σε οικοδομήσιο καθυστερεί εκ νέου λόγω ενός εγγράφου που απαιτείται από το γραφείο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον προϊστάμενο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, κ.Βολάνη, μας ενημέρωσε οτι ναι μεν η αποχή είναι σε ισχύ ωστόσο κατόπιν αιτήματος των πολιτών και σε επειγουσες περιπτώσεις, το γραφείο χορηγεί φύλλα και διαγράμματα που είναι απαραίτητα για την σύνταξη συμβολαίων ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις προβλέψεις του νομοσχεδίου που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κινητοποίηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Βολάνης, με το νόμο του 4512 του 2018 προβλέπεται η κατάργηση όλων των υποθυκοφυλακίων της χώρας και ειδικά για το νομό Χανίων η κατάργηση όλων των υποθυκοφυλακίων που υπάρχουν στο νομό, η δημιουργία ενός υποκαταστήματος με έδρα τα Χανιά και οι ουσιαστικές αρμοδιότητες όλες θα μεταφερθούν σε ένα Κτηματολογικό γραφείο για όλη την Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο. Εμείς καταργούμαστε εξ’ολοκλήρου ως υπηρεσία, δεν γνωρίζουμε ακριβώς που θα πάμε και με ποια ιδιότητα και για αυτό το λόγο είμαστε σε αποχή από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαίου όπότε συζητείται στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης που έχουμε καταθέσει κατά της διατάξεως που προβλέπει την κατάργηση των υποθυκοφυλακίων της χώρας.

Τι γίνεται με τους πολίτες που ταλαιπωρούνται

“Όσον αφορά τους πολίτες, έχουμε “χαλαρώσει” την αποχή καθώς χορηγούμε φύλλα και διαγράμματα τα οποία είναι απαραίτητα για την σύνταξη των συμβολαίων τους και σε όλη τη διάρκεια της αποχής μας, σε επείγουσες περιπτώσεις και σε περιπτώσεις που θα δημιουργούνταν ζημία στον πολίτη από τη μη εξυπηρέτηση. Με αίτηση του πολίτη η οποία ήταν αιτιολογημένη, χορηγούνταν τα πιστοποιητικά και τα διαγράμματα που είναι απαραίτητα για την συναλλακτική ζωή”, σημείωσε ο κ. Βολάνης

Η εικόνα που μετέφερε αναγνώστης του Flashnews.gr δίνει άλλη εικόνα καθώς η χορήγηση εγγράφων γίνετια με το “σταγονόμετρο” και με μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να θίγονται τα συμφέροντα των πολιτών, που ταλαιπωρούνται μην μπορώντας να κάνουν τίποτα για να διευθετήσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους.

Κομβική ημερομηνία για όλους, πολίτες και υπαλλήλους των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακίων από ότι φαίνεται είναι η 3η Μαίου, οπότε το ΣτΕ θα κληθεί να αποφασίσει το αίτημα των συμβολαιογράφων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook