Τι περιλαμβάνεται στο υπόμνημα – πρόταση των φορέων των Χανίων που παραδόθηκε στην διοικητική ομάδα της Fraport κατά τη διάρκεια βαρυσήμαντης σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων

Στον απόηχο της χθεσινής ανοιχτής εκδήλωσης της Fraport σε ξενοδοχείο των Χανίων στην οποία παρουσίασε τα πλάνα της εταιρείας για το Αεροδρόμιο Χανίων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αντιπεριφέρεια Χανίων ευρεία σύσκεψη μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και της Διοικητικής Ομάδας της FRAPORT GREECE, παρουσία των Δημάρχων Χανίων και του Προέδρου του ΕΒΕΧ.

Στο επίκεντρο όπως ήταν αναμενόμενο της συζήτησης βρέθηκε η αποχώρηση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair από το Αεροδρόμιο Χανίων και του αντίκτυπου που αυτή μπορεί να έχει στον τουρισμό των Χανίων καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν από τις δύο μεριές – αεροπορική εταιρεία και τοπική κοινωνία – για την επίτευξη τουριστικής ανάπτυξης.

Οι συμμετέχοντες φορείς των Χανίων, ανέλαβαν ενεργητικό ρόλο στην σύσκεψη, παραδίδοντας κοινό υπόμνημα – πρόταση στην  διοικητική ομάδα της Fraport για την αύξηση των αφίξεων εσωτερικού και εξωτερικού καθόλη τη διάρκεια του έτους, ουσιαστικά δηλαδή σε μια προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αλλά και για την προσέλκυση εταιρειών χαμηλού κόστους στο Αεροδρόμιο Χανίων. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Fraport δεσμεύτηκαν οτι σύντομα θα έχουν απάντηση την οποία θα γνωστοποιήσουν στους φορείς των Χανίων και την χανιώτικη κοινωνία.

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝ – ΔΗΜΑΡΧΩΝ Π.Ε.ΧΑΝΙΩΝ – ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Χ

Η παραχώρηση του Aερολιμένα «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στην Fraport, παρά το γεγονός ότι είχε διαφωνούντες πολλούς από εμάς, είναι πλέον γεγονός και αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης.

Η τοπική κοινωνία, την οποία και εκπροσωπούμε, έχει επενδύσει πολιτικά και οικονομικά με δράσεις, διαφημίσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις και σημαντικά ποσά χρημάτων, ώστε να καταστήσει το Νομό ένα όνομα ελκυστικό. Όντως, τα Χανιά έχουν πλέον καταστεί Βrand Name, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε χώρες εκτός αυτής. Σύμφωνα με τις μελέτες που εκπονήθηκαν από το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, οι αφίξεις επισκεπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έχουν αυξηθεί θεαματικά κατά τα τελευταία χρόνια.  

Ο στόχος των τοπικών φορέων δεν αφορά μόνο στην αύξηση των επισκεπτών κατά τους τουριστικούς μήνες, όπου τα οφέλη επιμερίζονται κυρίως στη μεγάλη τουριστική βιομηχανία , αλλά και στην άφιξη αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως και γίνεται τα τελευταία χρόνια, με αφίξεις επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τον εναλλακτικό τουρισμό, τον ορειβατικό, τον θρησκευτικό, τον αρχαιολογικό, τον περιπατητικό, τον ποδηλατικό, τον σπηλαιολογικό, τον γαστρονομικό, τον αγροτουριστικό κ.τ.λ.

Γι’ αυτόν τον τομέα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χρηματοδοτήσει ποικίλες διαφημιστικές καμπάνιες, οι οποίες και ενίσχυσαν σημαντικά το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα Χανιά. 

Σας παραχωρήθηκε στα Χανιά ένα Αεροδρόμιο με άριστες υποδομές, επενδύθηκαν σ’ αυτές πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ πριν σας παραχωρηθεί, ως εκ τούτου ελάχιστα έχετε να προσθέσετε από την πλευρά σας ως προς τούτο. Μένει να επικεντρώσετε στην καλύτερη εκμετάλλευσή του.

Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα: 

Τι σκέφτεστε να κάνετε για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των αφίξεων εσωτερικού και εξωτερικού στο Αεροδρόμιο Χανίων καθ όλη την διάρκεια του έτους;

Πως προτίθεστε να διευκολύνετε την εγκατάσταση εταιριών χαμηλού κόστους, ώστε να λειτουργούν, προς κάθε προορισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;

Η αναγγελία σας για τη λειτουργία εταιριών τσάρτερ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου δεν μας αρκεί, γιατί εξυπηρετεί μόνο ένα τμήμα της οικονομικής ζωής του τόπου μας και όχι το σύνολο, που εμείς επιδιώκουμε. 

Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε μαζί σας, σε ό,τι μας ζητήσετε, αλλά και έτοιμοι να αντιδράσουμε, με όποιο τρόπο αποφασίσουμε, εφόσον διαπιστώσουμε ότι η κύρια πύλη εισόδου της Δυτικής Κρήτης λειτουργεί μονομερώς προς όφελος της εταιρίας σας και όχι προς όφελος του συνόλου της οικονομικής ζωής του τόπου μας.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για την πρώτη χρονιά λειτουργίας σας, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το όφελος για την τοπική κοινωνία μειώθηκε από την ακολουθούμενη πολιτική που εφάρμοσε η εταιρεία σας. Δεν επιθυμούμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί σας. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής σας και τις προτάσεις σας και ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία με την εταιρία σας, που δεν θα ικανοποιεί  μόνο τους δικούς σας στόχους, αλλά και τους δικούς μας,  που είναι η οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Κρήτης.

(Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinell με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων  Απόστολο Βουλγαράκη)

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε μετά από δυόμιση περίπου ώρες ενώ στη συνάντηση συμμετέχουν οι αντιπεριφερειάρχες Απόστολος Βουλγαράκης, Νίκος Καλογερής, Δημήτρης Μιχελογιάννης, οι δήμαρχοι Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης, Σφακίων Γιάννης Ζερβός, o αντιδήμαρχος Χανίων Μιχάλης Βλαχάκης εκπροσωπώντας το δήμο Χανίων, ο αντιδήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Μιχάλης Μπικάκης εκ μέρους του δήμου Καντάνου Σελίνου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης και ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Κουρουπάκης

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook