Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, τη Δευτέρα 23, Τετάρτη 25 και Παρασκευή 27 Απριλίου στις 21.00, παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Οι εικαστικοί των Χανίων ερμηνεύουν τον Πύργο της Βαβέλ», η περφόρμανς του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη, «Βαβελικά εν ροή».

Μια αντισυμβατική μετά πρωτοποριακή Φλούξους περφόρμανς, εκτυλίσσεται σε μια ορισμένη χώρο- χρονική διάσταση. Το έργο, έγινε ειδικά για να εξυπηρετήσει καινοτόμα θεματικά πλαίσια του περιεχομένου «Βαβέλ» αλλά ταυτόχρονα, είναι μια παρατεταμένη ιστορικά αναζήτηση της σχέσης, χρόνου και μετρήσιμου χώρου από το δημιουργό της.

Πραγματοποιείται, μέσα στην αυστηρά οριοθετημένη εγκατάσταση (installation) του Γιάννη Μαρκαντωνάκη, μια πολυσυσωρευτική σε υλικά και μικρά έργα, διαστάσεων 7,90 πλάτος, και 2,70 βάθος. Είναι βασισμένη στο σπονδυλωτό βιβλίο του Αντόνιο Ταμπούκι,  «ο χρόνος γερνάει γρήγορα» και αναφέρεται στην ιστορία «ο κύκλος του βιβλίου» (…οι μήνες τα χρόνια, οι ημερομηνίες σχεδόν σαράντα χρόνια, είπε μεγαλόφωνα δηλαδή τριάντα οκτώ…)γι αυτό και το έργο διαδραματίζεται σε τριάντα οκτώ λεπτά, χρονομετρούμενα από το σύνολο των μουσικών κομματιών.  Αξιοποιεί τις 9 «διαπολιτισμικές ιστορίες του συγγραφέα». Στη σκηνική  εγκατάσταση 12 καλλιτέχνες που δεν είναι ηθοποιοί (αλλά έχουν εικαστική συμμέτοχη) μιλούν  15 «εθνικές» γλώσσες, αποδίδουν εκφραστικά δίπολα όπως οι σχέσεις : τάξης -αταξίας, μελωδίας-θορύβων, ακινησίας-βαδίσματος, ψίθυρων-κραυγών, φωτισμών-σκιάς, κλπ Μια αντιμιλιταριστική διάρθρωση εναλλαγών στην προσχηματική πάλη του καλού και του κακού, και τα αδιέξοδα των αγώνων μέσα από τη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης του 20ου αιώνα… σε μια ουτοπική πολιτεία όπου «ήρθε να πεθάνει σε αυτή την πόλη που δεν του θυμίζει τίποτα, ίσως επειδή η πόλη αυτή, είναι μια Βαβέλ και ίσως να σκέφτηκε ότι η ιστορία του, είναι το έμβλημα μιας Βαβέλ της ζωής…»  Α .Ταμπούκι , «ο χρόνος γερνάει γρήγορα».

Στη χρονοκάψουλα της παράστασης εμπεριέχονται λαβυρινθώδη συνύπαρξη 98+ αναφορές προσωπικοτήτων (ενδεικτικά, Όμηρος, Ηράκλειτος, Αριστοτέλης, Μπρύγκελ, Μπαλζακ, Πικάσσο, Κάφκα, Λόρκα, Μπένγιαμιν, Εμπειρίκος,Καλβίνο, ΄Εκο…) σε πυκνή ρέουσα κατάσταση που αναδεικνύουν ποσo κουρασμένη και ταλαιπωρημένη είναι η Ευρώπη των τριών ταχυτήτων,  σήμερα,  μέσα από δυο παγκόσμιους πολέμους, σημαδιακές επανα-στάσεις με αδιέξοδα, όπως, ο Μάης του ’68, η άνοιξη της Πράγας, το τοίχος του Βερολίνου αλλά και  μεταναστεύσεις, κίτρινος τύπος… Διαρκή ερωτήματα πηγάζουν από το καταστάλαγμα φιλοσοφικών και στοχαστικών θέσεων αιώνων και την εν τέλει μια κάποια διέξοδο που  δια-φαίνεται στον Ουμανισμό ,και την αλληλεγγύη μέσα από το δημιουργικό έντεχνο εγχείρημα ατομικής και συλλογικής ταυτότητας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Γ. Π. Μαρκαντωνάκης, ινσταλέησον, κείμενο, προσωπεία, μουσικές επιλογές

Βάλια Μαργαρίτη, ενδυματολόγος

Νίκος Σωτηρόπουλος, Μουσική επιμέλεια, σύνθεση, ερμηνεία

Ιλεάννα Σωτηροπούλου, Μουσική σύνθεση, ερμηνεία

Φωτογραφίες, Μιχάλης Πολυχρονάκης, Νίκος Καμπιανάκης

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΡΟΛΟΙ (και η γλώσσα που μιλούν , εκτός τα Ελληνικά)

ΑΝΤΙΧΡΟΝΙΣΤΗΣ βασικός περφόρμερ, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Πορτογαλέζικα, Γιαχού

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΡΧΟΥΔΑΣ-ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ, Νίκος Μπλαζάκης, Λατινικά, Τούρκικα

ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣ-ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΗΣ, Λευτέρης Βεργεράκης, Σουηδικά, Δανέζικα

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΦΟΡΜΕΡ (τραγουδιστής) ΛΑΣΛΟ, Νίκος Σωτηρόπουλος, Αγγλικά, Ουγγρικά

ΒΟΙΤΣΕΚ-ΝΤΙΜΙΤΡΙ, Γρηγόρης Νιόλης, Γερμανικά, Ρωσικά

ΙΖΑΜΠΕΛΑ-Σειρήνα 1 ΜΟΥΣΑ (τραγουδίστρια) Ζωή Κολλάρου, Ιταλικά, Αγγλικά, Αρχαία Ελληνικά

ΓΚΡΕΤΑ, ΡΕΝΑΤΕ, Ρένα Στόλενμπεργκ, Γερμανικά. Πολωνικά

ΕΛΣΑ, ΙΝΓΚΡΙΝΤ, Κοριτσάκι Α, Σοφία-Μαρία Ξενάκη,  Γαλλικά, Ισπανικά

ΝΟΣΟΚΟΜΑ-Σειρήνα 2, Πέπη Χατζηδάκη, Αγγλικά, Εβραϊκά

ΧΕΛΩΝΑ-ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ Β, Δάφνη Μυλωνογιάννη, Γαλλικά, Αλβανικά

ΜΠΕΤΑ, ΜΟΙΡΑ, ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ Γ, Μαρία Μιχελογιάννη, Γαλλικά-Ρουμάνικα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΥΛΒΙΟ ΜΠΕ, Νίκος Καμπιανάκης

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook