Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους», παρευρέθη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης. 

Η ημερίδα, η  πραγματοπιήθηκε  στο κτίριο της παλαιάς βουλής υπο την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και την συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση Νικόλαου, της Υπουργού Πολιτισμού, κας Κονιόρδου Λυδίας και της Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κας Βλαζάκη Μαρίας.

Με δήλωσή του ο Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε τα εξής: «Η σημαντική αυτή εκδήλωση ανέδειξε απο τη μία το μέγεθος της αρπακτικής διάθεσης των Γερμανικών στρατευμάτων και απο την άλλη , το σθένος και την αυτοθυσία των αρχαιολόγων και εργαζομένων στα μουσεία για την διάσωση των ελληνικών  αρχαιοτήτων. Τα ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικά αγαθά που αφαιρέθηκαν απο την Ελλάδα και σήμερα κοσμούν μουσεία στην Γερμανία αλλά και μουσεία άλλων χωρών  αποτελεί ένα έγκλημα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.  Μαζί με την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών η  απαίτηση της άμεσης επιστροφής όλων των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν και λεηλατήθηκαν απο τους Γερμανούς  παραμένει πάντα επίκαιρη».  

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε συμμετέχοντες και  διοργανωτές, καθώς τέτοιες εκδηλώσεις όπως επίσης και η πρόσφατη έκθεση που εγκαινίασε το Μουσείο Ηρακλείου, στην οποία παρουσιάζονται 34 αρχαία έργα, τα οποία φυγαδεύτηκαν παράνομα από Γερμανούς αξιωματικούς την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβάλλουν καταλυτικά στην διατήρηση της μνήμης, στην διεκδίκηση των οφειλών και τον  επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών της Κρήτης και γενικότερα της χώρας.  

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook