Δημιουργία μικτών κλιμακίων και αυτόφωρα για παραβάσεις νόμου στη Φθιώτιδα

Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος, δίνοντας λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τη δραματική αύξηση των αδέσποτων ζώων, φέρεται να είναι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, Χάρης Λακαφώσης.

Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε με τους εκπροσώπους όλων των δήμων της Φθιώτιδας στο Αστυνομικό Μέγαρο, την πενταμελη Επιτροπή για τα αδέσποτα του δήμου Λαμιέων και τον Φιλοζωικό, ο κ. Λακαφώσης ξεκίνησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας.

Την πορεία της προανάκρισης και των ερευνών θα επιβλέπει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, προσωπικά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, συνεπικουρούμενος από τις αντιεισαγγελείς Δελόγλου και Καραγεώργου.

Η εισαγγελική παραγγελία αφορά όλους του δήμους της Φθιώτιδας, από τους οποίους ζητά πλήρη καταγραφή των αδέσποτων, τον αριθμό και το είδος των περισυλλογών, τα μέρη επανένταξης, αν υπάρχουν αγέλες και το σημαντικότερο αν έχουν συγκροτηθεί οι πενταμελείς επιτροπές για τη διαχείριση των αδέσποτων που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα, επειδή το μείζον δεν είναι αν υπάρχουν αυτές οι επιτροπές, αλλά το αν λειτουργούν, ζητά τα πρακτικά των συνεδριάσεών τους και τις αποφάσεις που έχουν πάρει τα δυο τελευταία χρόνια.

Από το περιεχόμενο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης Λακαφώση, φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση απλής διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης που ταλαιπωρεί ανθρώπους και ζώα, αλλά να βρεθεί  λύση. Οι πληροφορίες θέλουν στο γραφείο της Εισαγγελίας να έχουν συσσωρευτεί αρκετές περιπτώσεις πρόκλησης σωματικών βλαβών σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά, μαζί με πολλές καταγγελίες πολιτών που φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Δημιουργία μικτών κλιμακίων

Με αφορμή τα παραπάνω, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να συσταθούν Μικτά Κλιμάκια Ελέγχων που θα αποτελούνται από αστυνομικούς, εκπροσώπους των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Υγειονομικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου.

Σκοπός τους θα είναι οι διεξοδικοί έλεγχοι σε μέρη όπου υπάρχουν αγέλες, ή έχουν καταγραφεί επιθέσεις, σε ποιμνιοστάσια και όπου αλλού υπάρχουν πληροφορίες ότι συναγελάζονται ζώα ακόμη και υπό την φροντίδα κάποιων ιδιωτών. Οι έλεγχοι έχουν στόχο όχι μόνο την προστασία των ανθρώπων αλλά και των ζώων, καθώς θα ερευνώνται οι κανόνες ευζωίας τους όπως ακριβώς ο νόμος ορίζει.

Έτσι, θα ελέγχεται το ζώο αν είναι στειρωμένο, αν έχει βιβλιάριο υγείας και αν είναι τσιπαρισμένο. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και για τα δεσποζόμενα ζώα… Γι’ αυτό και θα ελεγχθεί το μητρώο και όποια ζώα ξαφνικά έχουν χαθεί από τους ιδιοκτήτες τους θα κληθούν οι τελευταίοι να δικαιολογήσουν πού ακριβώς έγινε αυτό.

Πληροφορίες θα αντληθούν και από τα καταγεγραμμένα περιστατικά επιθέσεων και τραυματισμών ανθρώπων από ζώα στο νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα, ώστε να επικεντρωθούν οι έλεγχοι στις συγκεκριμένες περιοχές και ιδιοκτήτες.

Έρχονται αυτόφωρα για παραβάσεις του νόμου

Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Λαμία, οι αναφορές του νόμου ουσιαστικά αποκλείουν οποιαδήποτε απελευθέρωση εντός του αστικού ιστού. Ο εισαγγελέας ζητά πιστή εφαρμογή και στην περίπτωση που οι έλεγχοι των Μικτών Κλιμακίων αποκαλύψουν παραβάσεις του νόμου, θα ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου.

Στις συναντήσεις που έχουν προηγηθεί, έχει αναφερθεί ότι πρόθεση όλων (και των Φιλοζωικών Οργανώσεων) είναι εκτός από τους ανθρώπους να προστατευτούν και τα ζώα, γι’ αυτό και όλοι θέλουν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Ωστόσο, επειδή θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου η ερμηνεία σχετικά με το τι είναι επικίνδυνο ή σωστό θα επιδέχεται πολλές απόψεις, η κατεύθυνση είναι στο να αισθάνεται ασφάλεια ο πολίτης. Ο εισαγγελέας τόνισε με έμφαση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα ανεχτεί καμία έκθεση πολίτη σε κίνδυνο, γι’ αυτό και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος προσωπικά θα παρακολουθεί την πορεία των ενεργειών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook