Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων δεν αλλάζει
 
Οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 άνοιξαν και ο χρόνος πλέον αρχίζει να τρέχει για 6,2 εκατ. νοικοκυριά.

Με την προθεσμία να εκπνέει στο τέλος Ιουνίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) έχουν:

Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο.

Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελούς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος.

Στις αρχές της εβδομάδας είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο έντυπο Ε1, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων δεν αλλάζει. Όπως πέρυσι και κάθε χρόνο, σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Φέτος, όμως, όπως γίνεται πλέον για κάθε βεβαιωμένη φορολογική οφειλή η οποία δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να «σπάσει» ακόμα και την κάθε δόση σε 12 μηνιαίες καταβολές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook