«Αν δεν μπορέσουμε ή δεν αντέξουμε να συμπορευθούμε με τον σκληρό Ευρωπαϊκό πυρήνα, νομοτελειακά θα εξωθηθούμε εκτός ευρώ. Κι αυτό σημαίνει ότι, από τη μία ημέρα στην άλλη, η χώρα μας θα ξανακυλήσει στη δεκαετία του 1950, η ανέχεια θα γίνει καθεστώς, ο λαός μας θα καταδικαστεί στο περιθώριο των φτωχών κρατών. Θα εκμηδενιστούν όλα τα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών και οι προοπτικές των επόμενων γενεών. Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που πρέπει να αποτρέψουμε».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε απόψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση της μελέτης του οίκου McKinsey \”Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά\”, στο Κέντρο Πολιτισμού \”Ελληνικός Κόσμος\”.

Σημείωσε δε ότι διόλου τυχαία, οι εταίροι μας, οι διεθνείς οργανισμοί, οι παγκόσμιες αγορές, έχουν προεξοφλήσει για την Ελλάδα μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και κοινωνικής δυσπραγίας. \”Προδικάζουν πως δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε με ρυθμό που να ξεπερνά το 1,5% τον χρόνο. Μας καταδικάζουν έτσι, προκαταβολικά, στο οικονομικό περιθώριο της Ευρώπης -αν δεν μας εξωθούν στην έξοδο από το ευρώ\”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι εδώ και 18 μήνες η Ελλάδα παραμένει μετέωρη, με το ένα πόδι στο γκρεμό, ενώ τώρα αποκαλύπτεται ότι οι ελληνικές παθογένειες είναι η βαρύτερη και πιο δύσκολα ιάσιμη μορφή της ίδιας ασθένειας που πλήττει πολύ πιο ώριμες ευρωπαϊκές κοινωνίες και πολύ πιο παραγωγικές οικονομίες. Ο μόνος δρόμος σωτηρίας όπως είπε περνά αναπόφευκτα από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, τον περιορισμό της καταναλωτικής ασωτίας, την έμφαση στην πραγματική οικονομία της παραγωγής και του μόχθου, την εξωστρέφεια και την επένδυση ενώ η επιβίωσή μας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο αν η οικονομία μας περάσει σε νέα μακρά φάση ταχύρρυθμης ανάπτυξης.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται η μελέτη της McKinsey που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η μελέτη καταλήγει σε 100 συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων και δράσεων με την υλοποίηση των οποίων, όπως αναφέρεται, η ελληνική οικονομία θα πετύχει την επόμενη δεκαετία ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% (διπλάσιο από αυτό που θεωρείται σήμερα εφικτός) ενώ θα δημιουργηθούν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 50 δις. ευρώ.

Συγκριτικά, στο διάστημα 2000 – 2008 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 89 δις. ευρώ, όμως το 97 % της αύξησης αυτής προήλθε από την άνοδο της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν λιγότερο σε σχέση με την ΕΕ και οι εξαγωγές μειώθηκαν.

Η μελέτη θεωρεί τον τουρισμό ως ατμομηχανή της ανάπτυξης τα επόμενα δέκα χρόνια (από εκεί θα προέλθουν τα 18 από τα 50 δις. ευρώ) ενώ βασικοί πυλώνες θα είναι επίσης η ενέργεια, η μεταποίηση τροφίμων, το λιανικό εμπόριο και η αγροτική παραγωγή. Η McKinsey περιλαμβάνει όμως στη μελέτη και 8 \”αναδυόμενους αστέρες\”, όπως αναφέρει, δηλαδή κλάδους με σχετικά μικρότερη συμμετοχή στο ΑΕΠ αλλά με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Πρόκειται για την παραγωγή γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων, τον ιατρικό τουρισμό, τη φροντίδα για την τρίτη ηλικία και τους χρόνια ασθενείς, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων και τη διαχείριση αποβλήτων.

Τα μέτρα πολιτικής που εισηγείται η μελέτη διακρίνονται σε πέντε πεδία: επανεκκίνηση της ανάπτυξης, μεταρρύθμιση και μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα, προώθηση της απασχόλησης και συμμετοχής στην αγορά εργασίας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος και περιορισμός της παραοικονομίας.

Μεταξύ άλλων η McKinsey προτείνει τη θέσπιση μονάδας παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων υπό τον πρωθυπουργό, τοποθέτηση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα σε καίριες θέσεις του Δημοσίου, δημιουργία 7ου τμήματος στο Συμβούλιο Επικρατείας αποκλειστικά για επενδύσεις, επανεξέταση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, επέκταση της μερικής απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κ.α.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook