Η Mattel Inc. λανσάρισε τον Μάρτιο σειρά με κούκλες εμπνευσμένες από σημαντικές γυναίκες, όπως η διάσημη μεξικανή ζωγράφος

Δικαστής στο Μεξικό απαγόρευσε σε εταιρεία που συνεργάζεται με τον αμερικανικό κολοσσό κατασκευής παιχνιδιών Mattel Inc. την εμπορική διαχείριση της εικόνας της καλλιτέχνιδος Φρίντα Κάλο, υποστηρίζει η οικογένειά της, καθώς επιδιώκει να σταματήσει τις πωλήσεις της κούκλας Barbie που είναι εμπνευσμένη από την διάσημη μεξικανή.

Η Mattel λανσάρισε τον Μάρτιο σειρά με κούκλες εμπνευσμένες από σημαντικές γυναίκες, όπως η Φρίντα Κάλο.

Η εταιρεία είχε δηλώσει τότε ότι είχε κάνει συμφωνία για την κατασκευή της κούκλας με την Εταιρεία Φρίντα Κάλο, η οποία στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι έχει όλα τα δικαιώματα για την προβολή της εικόνας της μεξικανής ζωγράφου παγκοσμίως.

Ωστόσο, η Μάρα Ρομέρο, ανιψιά της Φρίντα Κάλο, δήλωσε πως τα δικαιώματα ανήκουν στην ίδια και την οικογένειά της. «Είμαι ενθουσιασμένη, γιατί νομίζω ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Τα δικαιώματα για όλα αυτά τα πράγματα ανήκουν σε εμάς, στην οικογένεια Κάλο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της οικογένειας στο Twitter, αναφέρεται ότι μεξικανός δικαστής έχει δώσει εντολή στην Εταιρεία Φρίντα Κάλο να σταματήσει να χρησιμοποιεί «το όνομα, την εικόνα και το έργο της διάσημης ζωγράφου» χωρίς την άδεια από τους ιδιοκτήτες των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Εταιρεία σε ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι «θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού του νόμου και της άσκησης των συνταγματικών δικαιωμάτων της» και επιμένει ότι έλαβε τα πνευματικά δικαιώματα από άλλη ανηψιά της Κάλο, την Ισόλδα Πινέδα.

«Από τη στιγμή που οι συγγενείς της Ισόλδα Πινέδα δεν έχουν παρουσιάσει κάποια αξίωση εντός της περιόδου που προβλέπεται από το νόμο και όπως όρισε ο δικαστής, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ερθούν τις ερχόμενες ώρες», δηλώνει ακόμα η εταιρεία.

Η Εταιρεία Φρίντα Κάλο με έδρα τη Φλόριντα, επίσης ιδρύθηκε από την οικογένεια της καλλιτέχνιδος, αναγνωρίζει ο δικηγόρος της Ρομέρο, ωστόσο συνεργάζεται με την Εταιρεία Casablanca Distributors, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν σεβάστηκε το συμβόλαιο, μη ενημερώνοντας την οικογένεια για τη χρήση της εικόνας της Κάλο.

Από το θάνατό της το 1954, η Κάλο που παντρεύτηκε τον επίσης πολύ σημαντικό μεξικανό καλλιτέχνη τον Ντιέγκο Ριβέρα, θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες ζωγράφους του 20ου αιώνα για τα συγκινητικά αυτό-πορτρέτα της που αντανακλούσαν τις προσωπικές της εμπειρίες πόνου και απομόνωσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook