Αν το βράδυ στριφογυρίζετε στο κρεβάτι και παιδεύεστε για να σας πάρει ο ύπνος, είναι πιθανό να φταίνε κάποιες συνήθειες, όπως η κατανάλωση καφέ αργά το απόγευμα ή άλλα θέματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Ανεξάρτητα από το τι σας εμποδίζει να κοιμηθείτε, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο καλός ύπνος αποτελεί ένδειξη καλής υγείας.

Δείτε 5 αιτίες που δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή που ξυπνάτε στη μέση της νύχτας:

Καφεΐνη

Αν εργάζεστε το κλασικό οκτάωρο 9-5, πρέπει να καταναλώνετε καφέ μέχρι το μεσημεριανό, κατά προτίμηση χωρίς καφεΐνη. Μπορεί να δυσκολεύεστε να κόψετε τον απογευματινό καφέ, πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι η καφεΐνη μένει αρκετές ώρες στον οργανισμό σας και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου.

Αλκοόλ

Αν συνηθίζετε να πίνετε ένα ποτηράκι κρασί πριν τον ύπνο, αρχικά μπορεί να αισθανθείτε νύστα, στη συνέχεια όμως θα δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε. Από τη στιγμή που φεύγει η νύστα, η αϋπνία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Η κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ δημιουργεί την ανάγκη κατανάλωσης καφεΐνης την επόμενη ώρα, συντελώντας στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου που προκαλεί αϋπνία. Αντί για κρασί, πιείτε ένα αφέψημα βοτάνων ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Το κρεβάτι

Δεδομένου ότι περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι, είναι σημαντικό να επενδύσετε στο κατάλληλο στρώμα και το κατάλληλο μαξιλάρι. Επιλέξτε ένα ανατομικό στρώμα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Το δωμάτιο

Εκτός από ένα άνετο κρεβάτι, σημαντικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον του ύπνου. Φροντίζετε το δωμάτιο να είναι τακτοποιημένο και καθαρό, αποφεύγετε το πολύ φως και βάψτε τους τοίχους σε ήπια χρώματα που χαλαρώνουν και διευκολύνουν τον ύπνο.

Αδιάγνωστη διαταραχή ύπνου

Για να εντοπίσετε πραγματικά τον λόγο του διαταραγμένου ύπνου σας, καταγράψτε την ποιότητα του ύπνου σας σε ένα ημερολόγιο όταν ξυπνάτε το πρωί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πάνω από 88 διαταραχές ύπνου, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αυτές δεν το γνωρίζουν και δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία τους.

popsugar.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook