Στις 31 φέτος οι συμμετοχές στο ιστορικό σιρκουί του ΣΙΠΑΚ που έχει γίνει θεσμός στα Χανιά

Αυτοκίνητα παλαιών δεκαετιών όχι μόνο δεν πέρασαν απαρατήρητα αλλά έκλεψαν τα βλέματα στο κέντρο των Χανίων με τη διαχρονική κομψότητά τους.

Για μια ακόμα χρονιά στο πλαίσιο του ιστορικού σιρκουί που διοργανώνει ο ΣΙΠΑΚ, αυτοκίνητα μιας άλλης εποχής έγιναν αντικείμενο θαυμασμού όχι μόνο από Χανιώτες αλλά και από τουρίστες που δεν παρέλειψαν να απαθανατίσουν με τις κάμερές τους τις διαχρονικές “καλλονές”.

Ταξίδι στο ’30 και με μουσική από γραμμόφωνο!

Το πιο παλιό αυτοκίνητο που είχαν την ευκαιρία να δουν μικροί και μεγάλοι που βρέθηκαν στη δημοτική αγορά Χανίων σήμερα, χρονολογείται από το 1929 και το αμέσως επόμενο ήταν του 1930, στο πορτ μπαγκάζ του οποίου υπήρχε ένα γραμμόφωνο (!) το οποίο αφού κουρδίστηκε “συνόδευσε ηχητικά” το όμορφο θέαμα με την αντίστοιχη swing μουσική υπόκρουση.

 

Ο παλιός είναι αλλιώς

Αν και είναι παλαιότερης τεχνολογίας, τα αυτοκίνητα αυτά πολλοί τα θεωρούν πιο αξιόπιστα από τα σύγχρονα. Αυτό που χρειάζεται είναι το μεράκι του ιδιοκτήτη να το φροντίσει και να το διατηρήσει σε καλή κατάσταση, κάτι που κάνουν αρκετοί, όπως φαίνεται και από τις συμμετοχές στο ιστορικό σιρκουί που άγγιξαν τις τριανταμία.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Παλαιών Αυτοκινήτων Κρήτης (ΣΙΠΑΚ), Ευάγγελος Κακούρης:

«Οι συμμετοχές φέτος είναι 31 και προέρχονται από την Κρήτη. Δυστυχώς δεν είχαμε συμμετοχές εκτός νησιού γιατί λόγω της απεργίας της ΠΝΟ τις προηγούμενες ημέρες, οι ιδιοκτήτες προβληματίστηκαν και δεν δήλωσαν συμμετοχή.

Το παλαιότερο αυτοκίνητο είναι του 1929, ακολουθεί του 1930, κάποια είναι του ’40, του ’50 κοκ μέχρι και τη δεκαετία του ’80. Όλα είναι σε αρίστη κατάσταση, λειτουργικά και καλοσυντηρημένα.

Το κόστος αποκατάστασης ενός τέτοιου αυτοκινήτου εξαρτάται από το μοντέλο (κάποια είναι πιο οικονομικά από άλλα). Το θέμα είναι να το φτιάξεις σιγά – σιγά και από εκεί και πέρα το κόστος συντήρησής τους είναι μηδαμινό.

Αυτά τα αυτοκίνητα είναι καλύτερα από τα πιο σύγχρονα. Είναι πιο αξιόπιστα και αν είναι καλοσυντηρημένα δεν έχουν πρόβλημα να πάνε οπουδήποτε. Τα καινούρια αυτοκίνητα όλο και κάτι παρουσιάζουν λόγω των πολλών ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουν, τα οποία βέβαια χρειάζονται αλλά είναι πιο εύκολα στις ζημιές».

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Παλαιών Αυτοκινήτων Κρήτης (ΣΙΠΑΚ) Ευάγγελος Κακούρης

Είναι η 9η συνεχόμενη χρονιά που ο Σ.Ι.Π.Α.Κ αναβίωσε το ιστορικό σιρκουί Χανίων, έναν αγώνα που είχε διεξαχθεί στην πόλη το 1971 για πρώτη φορά. Μετά τη συγκέντρωση των οχημάτων στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη διαδρομή: Ανδρέα Παπανδρέου, πλατεία Δικαστηρίων, Ι. Σφακιανάκη, Στρ. Τζανακάκη και τερμάτισαν στην πλατεία Δικαστηρίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook