“Να ηρεμήσει η ψυχή μου να ηρεμήσει και η ψυχή του παιδιού μου” δήλωσε η μητέρα του θύματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου

Τελευταία ενημέρωση 19.50

Ισόβια κάθειρξη επέβαλε το δικαστήριο σήμερα στον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του 25χρονου κτηνοτρόφου στην εθνική οδό Χανιών – Κισσάμου τον Ιανουάριο του 2012.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο επιβάλλοντας ισόβια κάθειρξη για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και για την κατηγορία της κατά συρροής απόπειρας ανθρωποκτονίας συνολική ποινή φυλάκισης 15 έτη.

Το δικαστήριο απέρριψε τα ελαφρυντικά που είχαν αναγνωριστεί πρωτοδίκως στον δράστη και συγκεκριμένα, απέρριψε ομοφώνως το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της προηγούμενης ανάρμοστης συμπεριφοράς και επίσης κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

“Να ηρεμήσει η ψυχή μου να ηρεμήσει και η ψυχή του παιδιού μου”

Δικαιωμένη δήλωσε η μητέρα του θύματος, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που δεν αναγνώρισε τα ελαφρυντικά και αύξησε την ποινή του κατηγορουμένου στα ισόβια.

 

 

Η ένταση μεταξύ εισαγγελέα και συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει νωρίτερα την ενοχή του κατηγορουμένου σε ψυχική ηρεμία και την ενοχή για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δύο ακόμα ατόμων, του αδερφού και του ξαδέρφου του θύματος που βρίσκονταν σε προπορευόμενο όχημα από αυτό του θύματος.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι στον κατηγορούμενο πρέπει να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, τονίζοντας ότι ήταν ένας οικογενειάρχης ο οποίος προσπαθούσε να προσφέρει στην κοινωνία, αναφέροντας ενδεικτικά ότι είχε συμμετάσχει σε κατάσβεση πυρκαγιάς, είχε λαβει μέρος σε αγροτικές κινητοποιήσεις και είχε προσφέρει αίμα σε εθελοντική αιμοδοσία.

Ο εισαγγελέας ωστόσο στη δική του αναφορά στην οποία επεχείρησε να κάνει στους ενόρκους για το τι εστί κάθε ελαφρυντικό και τι ποινή επισύει, δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Δεν ξέρω πώς το να δώσεις αίμα δυο φορές αποτελεί ελαφρυντικό για να χύσεις το αίμα κάποιου άλλου”

Επίσης, για το δεύτερο ελαφρυντικό, οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος προχώρησε σε αυτή την ενέργεια καθώς υπήρχε ψυχική διέγερση του δράστη λόγω της πληροφορίας που είχε για κλοπή των κουδουνιών των προβάτων του. Τέλος για το τρίτο ελαφρυντικό, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος εντός φυλακής στην οποία εκτίει την ποινή του, έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά και έχει παρακολουθήσει μαθήματα.

Τέλος τόνισαν ότι τα ελαφρυντικά πρέπει να εξετάζονται ανεξαρτήτως της πράξης, τονίζοντας ότι εδώ πρόκειται να καταστραφεί μια οικογένεια (σ.σ. του κατηγορουμένου)

Σε εκείνο το σημείο συγγενείς του θύματος ξέσπασαν λέγοντας στην αίθουσα: “Γιατί η δική μας οικογένεια δεν καταστράφηκε;”

Δείτε το χρονικό του φόνου καθώς και των καταθέσεων και απολογιών στη δίκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook