Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ένας από τους τελευταίους αρχηγούς κρατών που εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε χθες ότι είναι πεπεισμένος ότι ο ηγέτης της Λιβύης, που διαφεύγει, «δεν πρόκειται εύκολα να εγκαταλείψει τη Λιβύη», και τον προέτρεψε να «αντισταθεί».

«Κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται ο Καντάφι» αλλά «είμαι βέβαιος ότι δεν σκέφτεται καθόλου να εγκαταλείψει τη Λιβύη», δήλωσε ο Τσάβες σε τηλεφωνική του παρέμβαση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση VTV.

«Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αντισταθεί, με την προϋπόθεση ότι αυτή η αντίσταση θα επιτρέψει την αναζήτηση του δρόμου της ειρήνης σε βάρος του δρόμου του πολέμου», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Από την έναρξη του κινήματος της εξέγερσης τον Φεβρουάριο, ο Τσάβες έχει αυξήσει τα μηνύματα υποστήριξης για το καθεστώς της Λιβύης, και συνεχώς επικρίνει την επέμβαση του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Καντάφι και του περιβάλλοντός του.

Χθες ο Τσάβες κάλεσε τις πέντε αναδυόμενες χώρες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), το αντι-φιλελεύθερο μπλοκ της Λατινικής Αμερικής Μπολιβαρική Εναλλακτική για την Αμερική (ALBA, που δημιουργήθηκε από το ζευγάρι Κούβας-Βενεζουέλας) και τις αφρικανικές χώρες να εργαστούν για να περιοριστεί η «βαρβαρότητα» που διαπράχθηκε από το ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

«Πρέπει να κάνουμε μια πιο συντονισμένη αντεπίθεση για να εναντιωθούμε, σε αυτή τη βαρβαρότητα», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Συμβούλιο θα εγκατασταθεί στην Τρίπολη όταν φύγει ο Καντάφι

Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα εγκατασταθεί στην Τρίπολη όταν όλη η λιβυκή επικράτεια θα είναι ελεύθερη από το καθεστώς Καντάφι, βεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ο αντιπρόεδρός του Αμπντέλ Χαφίζ Γόγκα.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανήγγειλε ότι «την προσεχή εβδομάδα» αυτό θα εγκατασταθεί στην Τρίπολη. Μάλιστα, την 26η Αυγούστου, όταν οι εξεγερμένοι έφθασαν στη συνοικία της Τρίπολης, όπου ο Καντάφι είχε το αρχηγείο του, έγινε λόγος για «εγκατάσταση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου τις αμέσως επόμενες μέρες» στην Τρίπολη.

Από την πλευρά του ο κ. Γόγκα εστίασε σήμερα στην επικείμενη απελευθέρωση των πόλεων της Σύρτης, του Μπάνι Ουαλίντ και της Σέμπχα, που όπως ανέφερε θα πρέπει να προηγηθούν της εγκατάστασης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στην Τρίπολη.

Τη Δευτέρα, μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου διαμένουν πλέον στην Τρίπολη, όχι όμως ο πρόεδρός του Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook