Ο πρώην πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς εμφανίσθηκε σήμερα ενώπιον τις διεθνούς δικαιοσύνης στη Χάγη ζητώντας να ακυρωθεί η καταδίκη του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Με σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο, μπορντό γραβάτα, γυαλιά και τραβηγμένα χαρακτηριστικά, ο Κάρατζιτς, ηλικίας σήμερα 72 ετών, έφθασε χαμογελαστός στην αίθουσα ακροαματικών συνεδριάσεων του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια.

Σε πρώτο βαθμό, τον Μάρτιο 2016, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, «πρόδρομος» του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, τον είχε κρίνει ένοχο για ωμότητες που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα και το Σαράγεβο στη διάρκεια του αιματηρού πολέμου της Βοσνίας.

Ο Κάρατζιτς είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που λογοδοτεί ενώπιον της δικαιοσύνης μετά τον θάνατο, στη διάρκεια της δίκης του, του πρώην προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό αμφισβητώντας 50 σημεία της πρωτόδικης ετυμηγορίας.

Η υπεράσπιση έχει οικοδομήσει την έφεσή της πάνω στο γεγονός ότι στον πρώτο βαθμό ο Κάρατζιτς υποχρεώθηκε να επιλέξει, υπό την πίεση της εισαγγελίας, ανάμεσα στο να εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του –πράγμα που έκανε– ή να καταθέσει υπέρ του εαυτού του, και όχι να κάνει και τα δύο.

Μόλις έγινε δεκτή η ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται «ήρωας» από πολλούς δικούς του, είχε επικρίνει μια «τερατώδη» καταδίκη που εκδόθηκε στο τέλος μιας «πολιτικής δίκης».

Η ετυμηγορία δεν θα ανακοινωθεί πριν περάσουν μερικοί μήνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook