Η καλή ακοή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καθημερινή σωστή φροντίδα των αυτιών του, αλλά και από την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων που μπορεί να ταλαιπωρήσουν το παιδάκι τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Για να προστατεύσετε τα αυτάκια του παιδιού σας και να προλάβετε τα προβλήματα που τα απειλούν, είναι προτιμότερο μετά το μπάνιο να καθαρίζετε μόνο το εξωτερικό μέρος του αυτιού. Ακόμη και αν διαπιστώσετε την ύπαρξη κυψελίδας μέσα στο αυτάκι του, μη δοκιμάσετε να την απομακρύνετε μόνη σας.

Οι μπατονέτες μπορεί να σπρώξουν την κυψελίδα ακόμη πιο μέσα στο εσωτερικό του αυτιού του παιδιού, προκαλώντας τη συσσώρευση και στερεοποίησή της. Αυτό την κάνει πιο σκληρή και τελικά μπορεί να χρειαστεί η επέμβαση του γιατρού για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το μόνο τμήμα του αυτιού που μπορείτε να καθαρίσετε με ασφάλεια χρησιμοποιώντας την μπατονέτα, είναι το εξωτερικό του.

Ποτέ μη βάζετε στο αυτάκι του παιδιού σας κάτι μικρότερο από τον …αγκώνα σας. Εξετάζετε συχνά μήπως υπάρχει κάποιο ξένο αντικείμενο μέσα στο αυτάκι του άτακτου παιδιού σας – αν και η αλήθεια είναι πως αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, το παιδί θα παραπονεθεί ότι κάτι έχει μέσα στο αυτί του .

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι ο καπνός του τσιγάρου κάνει κακό στα ευαίσθητα αυτάκια των παιδιών. Αποφεύγετε λοιπόν να καπνίζετε κοντά στο παιδάκι σας.Ο καπνός αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης στο ευαίσθητο και ευάλωτο αυτάκι του μικρούλη σας.

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζονται τα αυτιά των παιδιών

Το κερί βγαίνει προς τα έξω μόνο του, παρασύροντας μαζί σκόνη και ακαθαρσίες που μπαίνουν μέρα με τη μέρα μέσα στο αυτί.

Οι προσπάθειες να αφαιρέσει ένας γονιός το κερί από το αυτί του παιδιού με μπατονέτα ή άλλες συσκευές, μπορεί να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα στο αυτί καθώς το κερί σπρώχνεται προς τα μέσα και εμποδίζει (μπλοκάρει) το κανάλι.

Οι συσκευές και οι μπατονετές μπορεί να τραυματίσουν το αυτί, προκαλώντας και προσωρινή κώφωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook