Λίγο πριν από τις 10 μ.μ. της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η μαραθώνια κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Πάνω από τρεις ώρες κράτησε η μαραθώνια συνεδρίαση και οι συμμετέχοντες αποχώρησαν χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Χωρίς οριστικές αποφάσεις για την αναβάθμιση 85 μαχητικών τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται: «Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.Στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27».

Η αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και η μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία τέθηκαν επί τάπητος. Οσον αφορά τα F-16, εντός της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να κλείσει οριστικά η συμφωνία ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) και τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών, στην τελευταία έκδοσή τους.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται κανένας λόγος για τα σχέδια χρονομίσθωσης δύο φρεγατών FREMM από τη Γαλλία το ερχόμενο καλοκαίρι, τα οποία έχει εξαγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα Mer et Marine, το Παρίσιδεν θα νοικιάσει τις δύο φρεγάτες στην Αθήνα, καθώς θα υπάρξει πρόβλημα στην επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Θυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» (22/04/2018) αναφέρθηκε στην υπόθεση της χρονομίσθωσης δύο φρεγατών Fremm από τη Γαλλία και την πιθανότητα αγοράς δύο ακόμη φρεγατών.

«Οι δύο φρεγάτες που μιλάμε και που έχουν σχέση με το leasing (μτφ. Χρονομίσθωση) δεν είναι απόφαση της περασμένης εβδομάδας. Έχει προηγηθεί μία ολόκληρη διαδικασία. Υπάρχει και μελετάται ένα άλλο στάδιο το οποίο θα είναι η αγορά άλλων δύο φρεγατών. Μάλλον όχι με τη διαδικασία του leasing. Αλλά δεν μπορώ να προτρέξω , δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook