Ο Γιάννης Λιονάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Κρήτης μιλάει στο Flashnews επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ με το επικίνδυνο φαινόμενο παρουσίας  Ι.Χ. χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας.

Χθες το πρωί γράψαμε για ένα επικίνδυνο φαινόμενο που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις στην πόλη του Ηρακλείου και αφορά την παρουσία, ολοένα και περισσότερων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να φέρνουν πινακίδες. Το Flashnews επικοινώνησε με τον Γιάννη Λιονάκη, έναν άνθρωπο που έχει δώσει μεγάλο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου οι Κρητικοί οδηγοί να αποκτήσουν σωστή οδηγική συμπεριφορά. Ο κύριος Λιονάκης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Flashnews λέγοντας αρχικά πως “είναι μια βαθιά αντιπαραβατική συμπεριφορά. Δυστυχώς σε αυτόν τον τόπο πάμε από την μια πλευρά στην άλλη. Από την πλήρη ασυδοσία, υιοθετήσαμε ένα πολύ σκληρό μέτρο που δεν υπάρχει αλλού στην Ευρώπη. Εδώ αν είσαι υπότροπος υπάρχει ο κίνδυνος να χάσεις την δυνατότητα να οδηγάς για μια ζωή”.

Μάλιστα ο κύριος Λιονάκης τονίζει ότι αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με το νέο, πιο αυστηρό, Κ.Ο.Κ.: “Ο νόμος για το νέο Κ.Ο.Κ. εφαρμόστηκε στις 2 Απριλίου. Αρκετός κόσμος δεν γνώριζε τις συνέπειες με αποτέλεσμα πλέον οι κυρώσεις να είναι περισσότερες και μεγαλύτερες. Επομένως, επιλέγουν να πάρουν μεγάλο ρίσκο κυκλοφορώντας χωρίς πινακίδες αφού πρώτα τους έχει επιβληθεί η ποινή”.

Όσο για την εξήγηση που δίνει, ο Γιάννης Λιονάκης λέει πως “από την μια είναι ο συνδυασμός της προσπάθειας του νεαρού Κρητικού που για να αποφύγει τον έλεγχο και την τιμωρία σου λέει “εγώ θα κυκλοφορήσω το Σάββατο και δεν θα με βρουν”  και από την άλλη το γεγονός ότι δεν δεχόμαστε την εφαρμογή της ποινής. Αυτό σημαίνει ότι εσύ με τιμώρησες αλλά εγώ δεν δέχομαι την ποινή και δεν την εκτοίω. Είναι θέμα παιδείας και διαγωγής του οδηγού”.

Παράλληλα κάνει την αποκάλυψη ότι, λόγω των ποινών που επιβάλλονται στους οδηγούς, πλέον εκείνοι πάνε σε γραφεία ενοικίασης και παίρνουν αυτοκίνητα με διπλώματα οδήγησης τρίτων! “Πληροφορήθηκα ότι κάποιοι που τους έχουν πάρει τα διπλώματα πάνε και νοικιάζουν οχήματα για να κυκλοφορούν. Ωστόσο, θα ρισκάρει και εκείνος που νοικιάζει το αυτοκίνητο αλλά και εκείνος που το οδηγάει – που μάλιστα το κάνει με ξένο δίπλωμα. Δυστυχώς είναι ένα νεοελληνικό φαινόμενο που προέρχεται από την παιδεία και την διαγωγή του καθενός” τονίζει χαρακτηριστικά ο κύριος Λιονάκης.

Τέλος, συμπληρώνει πως “χρειάζεται εξορθολογισμός των μέτρων, πρέπει να κρίνεται η επικινδυνότητα της κάθε παράβασης, με ποιον έχει να κάνει και τι έχει να κάνει.  Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στην οδήγηση το θέμα δεν είναι η ποινή αλλά τα αποτελέσματα που προκύπτουν. Όλα αυτά πρέπει να αποφευχθούν και καλό θα είναι να συνηθίσουν όλοι μια καινούργια κουλτούρα”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook