Ανησυχητικά στοιχεία και εκτιμήσεις οτι η Κρήτη εισέρχεται σε περίοδο ξηρασίας – Σχεδιασμός για προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα ώστε να μην πούμε “το νερό νεράκι” το καλοκαίρι

Δυσάρεστα αλλά πλήρως διαφωτιστικά για το τι γίνεται από εδώ και πέρα, είναι τα στοιχεία που αφορούν την επάρκεια νερού στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη ενώ οι αρμόδιες αρχές φαίνεται οτι έχουν να διανύσουν έναν αγώνα δρόμου ώστε η ανομβρία που αντιμετωπίζει ο νομός να μην μετατραπεί σε λειψυδρία.

Ενόψει μάλιστα της αυξημένης ζήτησης σε νερό τους καλοκαιρινούς μήνες και την αύξηση των χρηστών λόγω της τουριστικής περιόδου, υπάρχει το ενδεχόμενο τα Χανιά να έρθουν αντιμέτωπια μετά από πολλά χρόνια, με φαινόμενο λειψυδρίας, αν οι αρμόδιοι φορείς δεν εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα διαχείρισης της προσφοράς και της ζήτησης νερού.

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης την οποία συντόνισε η Αντιπεριφέρεια Χανίων και στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι των Χανίων, εκπρόσωποι  ΤΟΕΒ και φορέων με στόχο να γίνει ενημέρωση όσον αφορά το ισοζύγιο νερού στην Κρήτη ώστε κάθε φορέας να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την επάρκεια νερού και τη ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών.

Εκτίμηση οτι ξεκίνησε μια περίοδος παρατεταμένης ξηρασίας

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης Διευθυντής Διευθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υδρολογικά ολόκληρη η Κρήτη είναι “στο κόκκινο” και μπορεί τα Χανιά να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ότι άλλοι νομοί, όμως γενικά φαίνεται οτι το νησί εισέρχεται σε μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας, αφού η εμπειρία έχει δείξει οτι οι ξηρές χρονιές διαρκούν πολλά έτη. Παρόμοια κατάσταση, αλλά μεγαλύτερης έντασης είχε αντιμετωπίσει το νησί το ’89 – ’90, ωστόσο, οποιοδήποτε πρόβλημα στην επάρκεια νερού δεν θα πρέπει να αποδοθεί εξολοκλήρου σε φυσικά αίτια αφού όπως επισημάνθηκε, στοιχεία δείχνουν οτι στην Κρήτη παρατηρείται έντονα σπατάλη νερού. Μάλιστα ενδεικτικά αναφέρθηκε οτι ανά άτομο αντιστοιχούν 400 λίτρα νερού για ύδρευση όταν στη Γερμανία αντιστοιχούν 100 λίτρα, ενώ πριν μερικές εβδομάδες στο Ηράκλειο δημιουργήθηκε μίνι “υδρολογικό μπλακ άουτ” εξαιτίας του γεγονότος οτι εκατοντάδες χρήστες ταυτόχρονα, κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες νερού για το πλύσιμο των αυτοκινήτων τους και την αφαίρεση της…αφρικανικής σκόνης.

Ο κ. Κριτσωτάκης επεσήμανε οτι για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων θα πρέπει να στραφούμε τόσο σε προληπτικα όσο και σε κατασταλτικά μέτρα, τη μορφή των οποίων θα αποφασίζουν οι κατά τόπους φορείς, ωστόσο όλα θα πρέπει να υπακούουν στην λογική διαχείρισης της προσφοράς και κυρίως της ζήτησης νερού. Η ανομβρία στο νησί όπως τόνισε ο κ. Κριτσωτάκης, είναι δεδομένη και στόχος των μέτρων αυτών είναι να αποτραπεί η μετατροπή της σε λειψυδρία όπου θα υπάρξουν προβλήματα στην επάρκεια νερού.  

Η εξεύρευση εναλλακτικών πηγών γεωτρήσεων, η ολοκληρωση υδρολογικών έργων, η πρόληψη διαρροών και η έγκαιρη αποκατάσταση βλαβών αλλά κυρίως η ενημέρωση προς χρήστες όπως αγρότες και ξενοδόχοι για την μείωση της κατανάλωσης νερού καθώς επίσης η κλιμακωτή τιμολόγηση και η επιβολή προστίμων σε χρήστες που δεν συμμορφώνται με τις υποδείξεις για την βέλτιση χρήση του νερού, αποτελούν μερικά από τα εργαλεία στη φαρέτρα των αρχών για την ορθολογική χρήση του νερού.

Αλλάζουν τα δεδομένα για τους αγρότες – Μέτρο της ελλειμματικής άρδευσης

Με βάση στοιχεία που προκύπτουν από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων, οτι το 80% της κατανάλωσης νερού αφορά αρδευτική χρήση, υπήρξε η πρόταση από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη, να εφαρμοστούν άμεσα ενημερωτικές δράσεις που θα απευθύνονται στους καλλιεργητές από φορείς όπως το ΕΘΙΑΓΕ,  για τον κατάλληλο χρόνο και την βέλτιστη ποσότητα ποτίσματος ανά καλλιέργεια, την εφαρμογή μέτρων όπως η “ελλειματική άρδευση” κτλ. 

Στην πρόταση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη, να επικεντρωθούν αρχικά τα μέτρα ενημέρωσης προς τους χρήστες με την μεγαλύτερη κατανάλωση, δηλαδή τους αγρότες, υπήρξε αρχικά ο προβληματισμός για το πώς θα συντονιστούν οι φορείς ώστε το μήνυμα της συνετής χρήσης αρδευτικού νερού να φτάσει στους αγρότες σε κάθε χωριό των Χανίων. Από την άλλη μεριά ο πρώην πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ και νυν επιστημονικός συνεργάτης του Ινσιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών κ. Κώστας  Χαρτζουλάκης, επεσήμανε οτι τα μέτρα πρέπει να αφορούν όλους τους χρήστες, οικιακούς καταναλωτές, αγρότες, ξενοδόχους κτλ., για να μην υπάρξουν αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών.

Η Κρήτη ανάμεσα στις περιοχές που θα έχουν πρόβλημα με το νερό

Ο κ. Χαρτζουλάκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το “υδατικό” μέλλον της Κρήτης καθώς όπως σημείωσε το νησί θα είναι μέσα σιτς περιοχές που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το νερό και θα πρέπει, έστω και με καθυστέρησ,  να εφαρμοστούν μέτρα και δράσεις τα οποία τόσα χρόνια “έμεναν στα χαρτιά”.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει όπως σημείωσε να δουν τι πραγματικές ανάγκες έχουν οι χρήστες και στη συνέχεια να ερευνηθεί αν αυτές καλύπτονται από τις υπάρχουσες πηγές. Στη γεωργία όπως τόνισε ακολουθούνται ακόμα πρακτικές λανθασμένης άρδευσης ενώ υπάρχουν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες έχουν καθοριστεί οι υδατικές ανάγκες ανά καλλιέργεια και θα πρέπει αυτά τα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση του αρδευτικού νερού, σε συνεργασία με τους αγρότες.

Η κλιμακωτή τιμολόγηση για όλους τους χρήστες καθώς και η χρήση νερού από βιολογικούς καθαρισμούς μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στον περιορισμό της ζήτησης νερού από υπάρχουσες πηγές ενώ γνώμονας στον σχεδιασμό και επιβολή μέτρων όλων των φορέων θα πρέπει να είναι η μετακίνηση από το μοντέλο διαχείρισης της προσφοράς στη διαχείριση της ζήτησης.

Δείτε τι δήλωσε στο περιθώριο της σύσκεψης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων κ. Κριτσωτάκης

Στοίχημα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων γα την διαχείριση των υδατικών πόρων, αποτελεί ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και αν κρίνουμε από τους φορείς που είναι αρμόδιοι για το ζήτημα αυτό (βλέπε παρακάτω φωτογραφία), φαίνεται οτι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία στη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστεί η δημόσια διοίκηση στο σύνολό της

(από αριστερά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης και ο Δ/ντης ΔΥ κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης)

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook