Την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Απριλίου στην Ερμούπολη της Σύρου, πραγματοποιήθηκε διήμερη εκδήλωση προς τιμή του Χατζή Ανδρεά Κριαρά (Ανώπολη Σφακίων 1765-Ερμούπολη Σύρου 1872), Πρόεδρο της Καγκελαρίας Λουτρού Σφακίων που κήρυξε την Επανάσταση στην Κρήτη το 1821.

Την Κυριακή τελέστηκε  εσπερινός στον εορτάζοντα Ιερό Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως και λιτανεία της εικόνας του, όπου εκεί φυλάσσονται τα οστά του Χατζή Ανδρέα Κριαρά.

Τη Δευτέρα τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, με την παρουσία του Επισκόπου των Ρωμαιοκαθολικών Σύρου, Σεβ. κ. Πέτρου, του Δημάρχου Σφακίων κ. Ιωάννη Ζερβου, του Δημάρχου Σύρου-Ερμουπολης κ. Γεωργίου Μαραγκού, του Προέδρου κ. Αδαμάντιου Τζιράκη και των Μελών του Συνδέσμου Κρητών Σύρου, με παραδοσιακές ενδυμασίες, εκπροσώπων φορέων, στρατιωτικών, ενστόλων και πλήθους πιστών. 

 Στη συνεχεία, τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο και τα οστά του αειμνήστου Χατζή-Ανδρέα Κριαρά μεταφέρθηκαν με πομπή όπου ενταφιάστηκαν στον οικογενειακό του τάφο, τον φέροντα την επιγραφή «ΚΤΗΜΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΡΙΑΡΑ 1854» κατά την οποία μίλησαν ο Δήμαρχος Σφακίων, κ. Ιωάννης Ζερβός, ο οποίος εναπόθεσε στεφάνι στον τάφο, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεώργιος Μαραγκός και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Σύρου κ. Αδαμάντιος Τζιράκης.

 Εντός ειδικής θήκης, προπορευόταν η σημαία της Επανάστασης των Σφακίων του 1821, την οποία διαφυλάσσει, ως οικογενειακό κειμήλιο, ο απόγονός του, κ. Ανδρέας Κριαράς, κάτοικος Σύρου και γίνονται διεργασίες με τους εμπλεκόμενους φορείς για την δρομολόγηση της επιστροφής και παράδοσης της στο Δήμο Σφακίων.

Ομιλία για τον  Πρόεδρο της Καγκελαρίας που κήρυξε την Επανάσταση στην Κρήτη το 1821, εκφωνήθηκε από τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Μαρκουίζο Αλέξανδρο, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμωμένου Σφακιανού και Ερμουπολίτη.

 Κατά τη διάρκεια της διήμερης αυτής τιμητικής εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Σφακίων επισκέφτηκε την οικία όπου κατοικούσε εν ζωή ο Χατζή Ανδρέας Κριαράς, είχε συναντήσεις με τον Σεβασμιώτατο κ. Δωροθέο Β΄, τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμουπολης κ. Μαραγκό Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κρητών Σύρου κ. Τζιράκη Αδαμάντιο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσο Ιωάννη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook