Η περίμετρος της μέσης είναι ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης εκτίμησης του κινδύνου για έμφραγμα και μάλιστα ασχέτως του συνολικού σωματικού βάρους ή του δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Ο ΔΜΣ (δείτε εδώ πώς θα τον υπολογίσετε) χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αξιολόγηση της παχυσαρκίας αλλά και διαφόρων άλλων πτυχών της υγείας, όπως ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη ή και καρκίνου, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι ο πλέον κατάλληλος δείκτης για την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος σε άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ αλλά μεγάλη περίμετρο μέσης

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1,692 Αμερικανούς ηλικίας 45 ετών και άνω κατά το διάστημα 2000-2016. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση και μετρήθηκε το βάρος, το ύψος, η περίμετρος της μέσης και η περίμετρος των γοφών τους. Επίσης, μελετήθηκε ο ιατρικός τους φάκελος ώστε να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα) όσο διήρκησε η μελέτη.

Από τα στοιχεία προέκυψε πως ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν σχεδόν διπλάσιος για τους συμμετέχοντες με φυσιολογικό ΔΜΣ (18,5-24,9 μονάδες) αλλά αυξημένη περίμετρο μέσης (κοιλιακή ή κεντρική παχυσαρκία) συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά, ασχέτως του ΔΜΣ τους.

Πολύτιμη για την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής υγείας η αναλογία μέσης-γοφών

Για την αξιολόγηση της κοιλιακής παχυσαρκίας χρησιμοποιείται ένας πολύ απλός δείκτης που ονομάζεται αναλογία μέσης-γοφών. Για τον υπολογισμό του απαιτείται απλώς η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης και της περιφέρειας των γοφών με μια μεζούρα και η διαίρεση του πρώτου αριθμού με τον δεύτερο.

Η κοιλιακή παχυσαρκία διαπιστώνεται στις γυναίκες των οποίων η αναλογία μέσης-γοφών ξεπερνά τις 0,85 μονάδες και για τους άντρες των οποίων η αναλογία μέσης-γοφών ξεπερνά τις 0,9 μονάδες.

«Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν η περίμετρος της μέσης σας είναι μεγαλύτερη από την περίμετρο των γοφών σας» συνιστά ο Δρ Χοσέ Μεντίνα-Ινοχόσα, ειδικός σε θέματα Προληπτικής Καρδιολογίας στην Κλινική Μάγιο και ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

«Τα άτομα με φυσιολογικό βάρος αλλά συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με όσους δεν έχουν λίπος στην κοιλιά, ακόμη κι αν οι δεύτεροι κρίνονται ως παχύσαρκοι βάσει του ΔΜΣ τους» υπογραμμίζει ο Δρ Μεντίνα-Ινοχόσα.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής Καρδιολογίας (EAPC), το οποίο έλαβε χώρα στη Σλοβενία από τις 19 έως και τις 21 Απριλίου.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook