Σύσκεψη εργασίας ενόψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των τεσσάρων νομών, κκ. Δαμουλάκης Εμμανουήλ Ηρακλείου, Μπουντουράκης Δημοσθένης Χανίων, Λαγουδάκης Νικόλαος Ρεθύμνου και Γεροδήμος Κων/νος Λασιθίου.

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης συμμετείχαν η Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αναστάσιος Ιωάννου, οι Διευθυντές Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, Ρεθύμνου Χαρά Καργιολάκη, Ηρακλείου Γεώργιος Παπαδόπουλος, Λασιθίου Εμμανουήλ Συλλιγάρδος, η Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Ευφροσύνη Τσαγκαράκη και υπηρεσιακά στελέχη.

Συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την προετοιμασία, το σχεδιασμό, τους μηχανισμούς, τα μέτρα και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Παρουσιάστηκε η ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού ανά νομό, θέματα πρόληψης, ευαισθητοποίησης του κοινού, καθαρισμού της παρεδαφιαίας βλάστησης και συντήρησης των δασικών δρόμων. Ειδική αναφορά έγινε για το θέμα της επάρκειας νερού στον αντιπυρικό σχεδιασμό, με αφορμή τη φετινή ανομβρία και, συζητήθηκε η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων στις υδροληψίες.

Τονίστηκε η υψηλή επικινδυνότητα στα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα, τα οποία δέχονται μεγάλη επισκεψιμότητα και χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας για την πυροπροστασία.

Τέτοιες περιοχές αποτελούν χαρακτηριστικά ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, τα φοινικοδάση Πρέβελη και Βάι καθώς και, η Νήσος Χρυσή. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της πυρόσβεσης στα οικοσυστήματα αυτά συνίσταται στις συντονισμένες ενέργειες από όλους τους φορείς που συνεπικουρούν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη διαχείριση των περιστατικών σε αποτελεσματικό χρόνο και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Στη συνάντηση αναδείχθηκε η ετοιμότητα των αρμόδιων με το θέμα υπηρεσιών και η σπουδαιότητα αποτελεσματικής συνεργασίας των επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων πολιτικής προστασίας για δράσεις που θα συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Επίσης τονίσθηκε η σκοπιμότητα της συμμετοχής των τοπικών φορέων και του κοινού, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όπως τη φετινή, που η ξηρασία και η λειψυδρία μεγεθύνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς και αποφασίστηκε, τόσο οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook