Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REBUS

Τα ενεργειακά αναβαθμισμένα νοσοκομεία της Φλωρεντίας στην Ιταλία επισκέφτηκαν στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και μέλη της Ομάδας Ενδιαφερόμενων Φορέων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου REBUS, που υλοποιεί η Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Περιφέρεια Κρήτης με θέμα την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων.

Ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, μετά τον εντοπισμό και την ανταλλαγή των καλών πρακτικών μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, τα μέλη της ομάδας του REBUS της Περιφέρειας Κρήτης επέλεξαν τις πρακτικές εκείνες, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Κρήτη. Ειδικότερα για τον τομέα των νοσοκομείων, που αποτελούν τα πλέον ενεργοβόρα δημόσια κτίρια, τα μέλη της ομάδας πραγματοποίησαν επισκέψεις στα νοσοκομεία της Φλωρεντίας, με σκοπό οι μηχανικοί από την Κρήτη να δουν από κοντά τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των κτιρίων και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις τους που τα καθιστούν κορυφαία στην Ευρώπη στον τομέα της βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης η Ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το νοσοκομείο της Versillia στην Τοσκάνη, που αποτελεί το μοναδικό νοσοκομείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ενεργειακής Κλάσης Β ως αποτέλεσμα του συνδυασμού ενεργειακών τεχνολογιών και βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οι εφαρμοζόμενες τεχνολογίες περιλαμβάνουν συμπαραγωγή με εναλλάκτες ατμού και Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) και chiller absorption. Για τις περιπτώσεις που δεν επαρκεί η συμπαραγωγή, έχουν τοποθετηθεί επιπλέον λέβητες συμπύκνωσης με καύσιμο μεθάνιο, όπου γίνεται εκμετάλλευση της ενθαλπίας των καυσαερίων. Στο κτίριο έχουν επίσης εγκατασταθεί φ/β πάνελ και μια μικρή ανεμογεννήτρια. Το κτίριο διαθέτει BEMS (Building Energy Management Systems) 24ωρης παρακολούθησης με πυκνό δίκτυο αισθητήρων και ενεργοποιητών, τα οποία διαχειρίζονται τα συστήματα συμπαραγωγής, κλιματισμού, ΖΝΧ, φωτισμού κλπ.

Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, το νοσοκομείο δεν υπερβαίνει σε ύψος το όμορο δάσος, γεγονός που αφενός το καθιστά μη ορατό από μακριά και αφετέρου προστατεύει το κτίριο από τους πνέοντες ανέμους. Αναφορικά με το κέλυφος, αυτό είναι σχεδιασμένο βάσει των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με θερμομόνωση και αεριζόμενους εξωτερικούς τοίχους με επένδυση cotto. Τα δώματα του κτιρίου είναι φυτεμένα και η σκίαση είναι εξωτερική, σε κατακόρυφες και επικλινείς επιφάνειες, είτε σταθερή είτε ρυθμιζόμενη εσωτερικά από το χρήστη.

Σε συνάντηση που ακολούθησε στα γραφεία του Ενεργειακού Κέντρου της Φλωρεντίας, ο επικεφαλής κ Sergio Gatteschi παρουσίασε και ανάλυσε την εμπειρία της εξοικονόμησης ενέργειας στα νοσοκομεία του Arezzo και της νότιας Τοσκάνης.

Στην αποστολή συμμετείχαν οι μηχανικοί Ελένη Σταματάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός και Μαρία Σμυρνάκη, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Ηρακλείου και η Ελευθερία Ζωάκη, Πολιτικός Μηχανικός από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. Από την Τοπική Ομάδα Ενδιαφερόμενων Φορέων η Αρτεμισία Σπανάκη, Πολιτικός Μηχανικός Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας της 7ης ΔΥΠΕ και ο Στάθης Γρυπάρης, Μηχανολόγος Μηχανικός Προϊστάμενος Τεχνικού Τμήματος Γ.Ν.H. Βενιζέλειο.

Οι διαπιστώσεις από τις επισκέψεις παρουσιάστηκαν σε όλη την ομάδα του REBUS, καθώς και στην Τοπική Ομάδα Ενδιαφερόμενων Φορέων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Στη συνάντηση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να προβληματιστούν για τη δυνατότητα εφαρμογής των καλών πρακτικών του νοσοκομείου της Versillia και στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook