Ο Δήμος Χανίων αποφάσισε τους χώρους χωρίς να συμβουλευθεί κάποιον από τους επαγγελματίες που διοργανώνουν πολιτικούς γάμους

Τους λόγους για τους οποίους δεν θα προτείνει στα ζευγάρια να παντρευτούν στους πέντε κοινόχρηστους χώρους που αποφάσισε ο Δήμος Χανίων, εξηγεί ένας από τους επαγγελματίες που διοργανώνουν πολιτικούς γάμους στα Χανιά.

Ο Τάκης Ζερβουδάκης, που είναι μέλος στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και πρώην πρόεδρός του, σε επιστολή του, αναφέρει πως μετά την επίσκεψη που έκανε και στους πέντε χώρους, διαπίστωσε την ακαταλληλότητά τους  και προτείνει την αναθεώρηση της απόφασης και την λήψη νέας, ενώ σημειώνει πως είναι αξιοπερίεργο το ότι η δημοτική αρχή δεν ζήτησε την συμβουλή των επαγγελματιών του χώρου.

Αναλυτικά στην επιστολή και υπο τον τίτλο “Ορισμός από τον Δ. Χανίων 5 εξωτερικών χώρων για την ΜΗ τέλεση πολιτικών γάμων” .αναφέρονται τα εξής:

“Καταρχήν, ως διοργανωτής γάμων ξένων εδώ και 14 χρόνια χαιρετίζω την απόφαση που πήρε ο Δ. Χανίων για τον ορισμό εξωτερικών χώρων τέλεσης πολιτικών γάμων, έστω κι αν άργησε υπερβολικά. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση δε, οι γάμοι θα τελούνται μόνο το Σ/Κ και στις ώρες από 18.00-20.00, στο διάστημα Ιουνίου έως τέλος Οκτωβρίου.

Δυστυχώς όμως, αφού επισκέφθηκα όλους τους χώρους είμαι στην δυσάρεστη θέση να μην προτείνω κανένα από αυτούς στους πελάτες μου και οι λόγοι είναι οι παρακάτω: 

Προφήτης Ηλίας. Πανέμορφο πραγματικά σημείο, από εκείνα που είχα προτείνει και εγώ πολλές φορές στον Δήμο και αναρωτιέμαι πραγματικά, πως δεν σκέφτηκε κανείς από εκείνους που το αποφάσισαν ότι όλα τα Σ/Κ του καλοκαιριού και στις ώρες 18.00-20.00 πραγματοποιούνται θρησκευτικοί γάμοι στον ίδιο σχεδόν χώρο, με πολλές 100άδες άτομα να κινούνται εκεί? Πως είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ένας πολιτικός γάμος 40-50 καλεσμένων όταν ακριβώς δίπλα τελείται το μυστήριο του γάμου η της βάπτισης και με δεδομένο ότι και οι δύο εκδηλώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούν ηχητικά . Είναι προφανές ότι η μία εκδήλωση θα ενοχλεί την άλλη και δικαίως η εκκλησία θα διαμαρτύρεται. Το θέμα θα λυνόταν εάν πολύ απλά, ορίσουν ημέρες που δεν πραγματοποιούνται θρησκευτικοί γάμοι . 

Άγιοι Απόστολοι. Επίσης πολύ ωραία περιοχή, όμως δεν έχει προσδιοριστεί σε ποια σημεία θα τελούνται οι γάμοι. Εάν μεν τελούνται στον λόφο – που είναι και το καλύτερο σημείο- ισχύουν αυτά που ανέφερα για τον Προφήτη Ηλία σε σχέση με τις ημέρες διεξαγωγής των γάμων και τον κόσμο εκεί. Εάν θα γίνονται στην παραλία, είναι σχεδόν αδύνατο το Σ/Κ να βρεις ελεύθερο σημείο. Εάν τέλος, σκοπός είναι να γίνονται μέσα στο αλσύλλιο, μετά λύπης μου λέω ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με σημεία που διαθέτουν οι υπόλοιποι Δήμοι.

Βίλα Κούνδουρου – εξωτερικός χώρος. Δεν υπάρχει κανένα σημείο που να χωρά 40-50 άτομα καθήμενα και μία αψίδα, με θέα στην θάλασσα. Επίσης ο χώρος είναι εντελώς απεριποίητος με χόρτα, σκουπίδια κλπ.

Πύλη της άμμου (Σαμπιονάρα). Η κατάσταση του χώρου είναι επίσης τραγική, με χόρτα, σκουπίδια και κακή πρόσβαση (χωματόδρομος)

Παρκάκι στην Ν.Χώρα, δίπλα στο κολυμβητήριο. Επίσης πολύ μικρός χώρος όπου σε κανένα σημείο δεν χωράν 40-50 άτομα και αψίδα (ούτε καν 10 άτομα δεν χωράνε). 

Αυτοί λοιπόν είναι οι λόγοι που εγώ δεν θα προτείνω κανένα από αυτούς τους χώρους όμως θέλω να θέσω και κάποια άλλα ζητήματα. 

Α) Γιατί οι γάμοι σε εξωτερικούς χώρους  να γίνονται μόνο Σαββατοκύριακα? Οι ξένοι που έρχονται για να πραγματοποιήσουν μια τέτοια εκδήλωση εδώ και οι καλεσμένοι τους δεν…εργάζονται την Δευτέρα ώστε να τους απασχολεί κάτι τέτοιο. Σε όλους τους άλλους τουριστικούς Δήμους, οι γάμοι γίνονται όλες τις ημέρες της εβδομάδας η έστω τις μισές.

Β) Γιατί οι γάμοι ξεκινάνε τον Ιούνιο? Με ποιο κριτήριο? Προσωπικά οργανώνω γάμους πελατών μου από τον Απρίλιο κάθε χρόνο.

Γ) Με ποιο κριτήριο μπήκε το τέλος των 350 ευρώ για γάμους σε εξωτερικούς χώρους, όταν η πλειονότητα των Δήμων της Κρήτης χρεώνει από 0  έως 200 ευρώ και μάλιστα τελούν γάμους –κυριολεκτικά- παντού και καθ’ολες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας?

Δ) Γιατί δεν συμπεριλήφθηκε κανένα σημείο του λιμανιού. Ας δεχτούμε ότι αναμένεται άδεια της αρχαιολογίας για την Φορτέζα η τον Φάρο και τον Φιρκά. Γιατί να μην γίνονται γάμοι στην προβλήτα μπροστά από το Γυαλί τζαμισί , η κάτω από τον Φιρκά?

Ε) Μεγάλο ποσοστό των τουριστών που τελούν τον γάμο τους στο εξωτερικό, επιθυμούν να το κάνουν σε παραλία. Γιατί δεν ορίστηκε καμία από τις υπέροχες παραλίες που διαθέτει ο Δήμος Χανίων ?

Ζ) Τελευταία ερώτηση και πιο σημαντική, η οποία απαντά… εν μέρει και στα παραπάνω ερωτήματα. Γιατί δεν κλήθηκε κανένας επαγγελματίας διοργανωτής γάμων ως ο πλέον καλός γνώστης των επιθυμιών των ζευγαριών,  ώστε εκφράσει την άποψη του για όλα τα παραπάνω και να βοηθήσει την Δημοτική αρχή να πάρει τις σωστές αποφάσεις?

Υπάρχει χρόνος να διορθωθούν όλα αυτά? Η απάντηση είναι ΝΑΙ, μιας και ο Κος Δήμαρχος στην σχετική συζήτηση χθες στο Δ. Συμβούλιο έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι στην σχετική πρόταση για χώρους, ημέρες, ώρες και κόμιστρα υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επανεξεταστούν και επέλεξε να την αποσύρει.

Ας ελπίσουμε ότι θα επανέλθει πολύ σύντομα μια νέα πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη  όλα τα προαναφερθέντα θέματα. Προσωπικά, γνωρίζοντας το θέμα πολύ καλά σε σχέση και με τις επιθυμίες των ζευγαριών αλλά και με το γίγνεσθαι στους υπόλοιπους τουριστικούς δήμους της Κρήτης, είμαι στην διάθεση των υπευθύνων του Δήμου για οποιανδήποτε πληροφορία.  

Τάκης Ζερβουδάκης
Wedding planner

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook