Που οφείλεται η ρύπανση στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων – Συστάσεις της ΔΕΥΑΧ σε κατοίκους και επαγγελματίες του Ενετικού Λιμένα

Η  Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας σε καταγγελίες που έφτασαν μέχρι και το Λιμεναρχείο Χανίων για πιθανή διαρροή λυμάτων σε αγωγούς ομβρίων που εκβάλλουν στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, μολύνοντας και αλλοιώνοντας χρωματικά το θαλάσσιο περιβάλλον του.

Και στις δύο περιπτώσεις μετά από άμεση όπως επισημαίνεται έρευνα της Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διοχέτευση λυμάτων στους συγκεκριμένους αγωγούς ομβρίων.

Η ρύπανση που προσκλήθηκε αφορούσε υπολείμματα αδρανών υλικών από συντήρηση κτιρίων της Παλιάς Πόλης, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου καθώς και υπολείμματα χρωμάτων (κυρίως από την πλύση των εργαλείων χρωματισμού).

Ωστόσο, όπως τονίζεται, για ενημέρωση κατοίκων και επιχειρηματικών της περιοχής, «αυτή η ελαφριά ρύπανση που παρατηρείται από τις ανωτέρω δράσεις δεν είναι επιτρεπτή, ιδίως όταν οι αγωγοί ομβρίων εκβάλλουν σε περιοχές κολύμβησης ή κλειστά συστήματα που δεν ανανεώνονται εύκολα τα ύδατα τους, όπως η θαλάσσια περιοχή του Ενετικού Λιμένα». 

Για την αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων περιστατικών επιβάλλεται, σύμφωνα με την ΔΕΥΑΧ:

1. Τα υπολείμματα των οικοδομικών δραστηριοτήτων να συλλέγονται και απομακρύνονται ως στερεά απόβλητα.

2. Η απόρριψη του υγρού από τον καθαρισμό των εργαλείων υδατοδιαλυτών χρωμάτων να γίνεται στα συστήματα αποχέτευσης ακαθάρτων.

3. Το πλύσιμο των αυτοκινήτων με χρήση απορρυπαντικών στις οδούς απαγορεύεται δεδομένου ότι το ρυπαντικό φορτίο μαζί με τα υπολείμματα των απορρυπαντικών καταλήγει μέσω των αγωγών ομβρίων στον πλησιέστερο αποδέκτη, που μπορεί να είναι παραλία λουόμενων. 

4. Η ίδια απαγορευτική σύσταση ισχύει και για τον καθαρισμό χαλιών με απορρυπαντικά και διάθεση των υγρών πλύσης στα πεζοδρόμια.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. πέραν της ενημέρωσης των πολιτών για την αποφυγή των ανωτέρω δράσεων, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων τη θέσπιση αποτρεπτικών κυρώσεων για τις παραπάνω δράσεις. 

Επίσης θα προτείνει τη συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και το Λιμεναρχείο Χανίων, προκειμένου από κοινού με το υπάρχον Κλιμάκιο Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου Χανίων, να διενεργούνται έλεγχοι όποτε και όπου απαιτηθεί, για δράσεις μη συμβατές με την ορθή διαχείριση των λυμάτων και την προστασία πάσης φύσεως αποδεκτών (θαλασσών, χειμάρρων, ανοικτών και κλειστών τάφρων ομβρίων κ.λ.π.). 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook