Κύριο θέμα το οικιστικό και την άμεση ένταξη του στο πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το Υπουργείο

Στα πλαίσια του προγράμματος μετεγκατάστασης πληθυσμών ΡΟΜΑ σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τη πλήρη κοινωνική ενσωμάτωση τους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δια μέσου της Υπουργού, κ. Θεανώ Φωτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, απέστειλε σήμερα επιστολή προς την Υπουργό και την Ειδική Γραμματέα για την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ, κ. Αικατερίνη Γιάντσιου, με τις προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την επίλυση του προβλήματος στα Χανιά.

Οι προτάσεις της Π. Ε. Χανίων προέκυψαν μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του κ. Βουλγαράκη και του Συλλόγου ΡΟΜΑ Χανίων, και άπτονται όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με κύριο θέμα το οικιστικό και την άμεση ένταξη του στο πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το Υπουργείο.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει τα εξής:

«Στη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων λειτουργούν 3 καταυλισμοί ΡΟΜΑ στις περιοχές Τσικαλαριά, Νεροκούρου, Μουρνιές (περιμετρικά της πόλης των Χανίων). Οι καταυλισμοί είναι εντελώς πρόχειροι, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές (φως νερό, αποχέτευση, κλπ), με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν παντελώς οι κανόνες υγιεινής. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή από τις υπηρεσίες μας, ο συνολικός αριθμός των ΡΟΜΑ που διαμένουν στα Χανιά ανέρχεται στα 300 άτομα (συμπεριλαμβανομένων και των μετακινούμενων).

Όπως γνωρίζετε, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΡΟΜΑ είναι το οικιστικό. Στην υφιστάμενη κατάσταση των προχείρων καταυλισμών υπάρχουν οξύτατα προβλήματα. Εξαιτίας οφειλής προς τη ΔΕΗ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Επίσης, στους ενοικιαζόμενους χώρους (Τσικαλαριά- Νεροκούρου) οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων έχουν ξεκινήσει διαδικασία έξωσης. Οι διαμένοντες στους καταυλισμούς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όντας άνεργοι κάποιοι, οι περισσότεροι δε, κάνουν περιστασιακές δουλειές (μικρεμπόριο). 

Η εξεύρεση κατοικιών στα Χανιά προς ενοικίαση, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο νομός Χανίων είναι αφενός ένας τουριστικός νομός και αφετέρου φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φοιτητών, είναι παντελώς αδύνατη, επομένως η πρόταση για επιδότηση ενοικίου δεν αποτελεί έστω και προσωρινή λύση του προβλήματος. Η μόνιμη λύση του οικιστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η κοινότητα των ΡΟΜΑ είναι η μετεγκατάστασή τους σε οργανωμένους οικισμούς. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει εξευρεθεί δημόσιος χώρος για να υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης της μετεγκατάστασης. 

Μία ρεαλιστική πρόταση αφορά στην μακροχρόνια μίσθωση (12-20 χρόνια) οικοπέδων, όπου μπορούν να οργανωθούν πρότυποι οικισμοί. Η λύση αυτή, αν προκριθεί, λύνει για μεγάλο χρονικό διάστημα το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ και της ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. 

Κυρία Υπουργέ, 
Κυρία Ειδική Γραμματέα,

Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και των Δήμων του νομού μας, μπορεί να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα της συγκεκριμένης κοινότητας, με στόχο την οριστική επίλυσή τους. Είμαστε στη διάθεση σας για μια εποικοδομητική συνεργασία και την από κοινού εξεύρεση λύσεων.

Συνημμένα σας υποβάλλουμε τις προτάσεις-απόψεις του Συλλόγου Ελλήνων ΡΟΜ Νομού Χανίων, «Η Αναγέννηση», τα κατά καιρούς έγγραφα του Συλλόγου τους, όπως επίσης και τις φόρμες καταγραφής περιβαλλοντικών παραμέτρων και υγειονομικών προτάσεων.

Με εκτίμηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων
Απόστολος Βουλγαράκης»

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook