Τα αποτελέσματα της Συνάντησης του ευρωπαϊκού έργου SCOBE στο ΜΑΙΧ

Με τη συμμετοχή σπουδαστών και φοιτητών από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης και τοπικών φορέων από τον ιδιωτικό και δημόσιο φορέα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25/04/2018 στο ΜΑΙΧ, η Ενημερωτική Συνάντηση, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου που συμμετέχει το ΜΑΙΧ  και έχει να κάνει με τη “Συστηματική συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών οργανισμών/SCOBE”– ERASMUS+, http://scobeproject.eu”.

Συντονιστής του έργου, το οποίο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017 και τελειώνει τον Αύγουστο του 2019 είναι ο Ισπανικός οργανισμός VEA GLOBAL από την Ισπανία ενώ, εκτός από το ΜΑΙΧ, συμμετέχουν και άλλοι οργανισμοί όπως η GMIO AERO SAS (Γαλλία), η ACROSSLIMITS (Μάλτα), η SOLARTECK  (Ουγγαρία) και η ACCENTUATE (Αγγλία). 

Όπως αναφέρθηκε στη Συνάντηση, ένας από τους κύριους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ σχετικά με το κλίμα και την ενέργεια ως το 2020 συνίσταται στο ότι τουλάχιστον το 20% από την κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ πρέπει να προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η επίτευξη αυτού του στόχου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη τεχνολογιών και την προσπέραση των εμπoδίων της αγοράς, ενώ η λύση ενδείκνυται στη διασφάλιση εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Ο κ. Αγγελάκης Γεώργιος, υπεύθυνος διαχείρισης του έργου SCOBE στο ΜΑΙΧ, παρουσίασε τις δράσεις του έργου και αυτές που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα στην Κρήτη, ενώ αναφέρθηκε ότι το έργο στοχεύει στο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πραγματικών αναγκών της αγοράς και των υφιστάμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης κατάρτισης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με τη δημιουργία δομημένων διαδικτυακών πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης μέσω της παροχής κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού στον τομέα της αιολικής ενέργειας και των ανεμογεννητριών.

Τα προγράμματα αυτά, όπως ειπώθηκε από τον κ. Αγγελάκη, θα απευθύνονται τόσο σε νεαρά άτομα τα οποία μπορεί να μην έχουν αποκτήσει αντίστοιχη εκπαίδευση στο παρελθόν αλλά θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν μελλοντικά στον τομέα της αιολικής ενέργειας μέσω της παροχής εισαγωγικών εννοιών, αλλά και σε ήδη υφιστάμενους εργαζομένους, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να εμβαθύνουν τις γνώσεις, να βελτιώσουν τις δεξιότητες και να ενισχύσουν τις ικανότητες τους, μέσω ενός πιο εξειδικευμένου προγράμματος, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. 

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από εκπροσώπους άλλων Εκπαιδευτικών και Τεχνικών Ινστιτούτων, πάνω στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και ειδικότερα στην αιολική παραγωγή της Κρήτης, εφαρμογές αιολικής ενέργειας και αιολικά Πάρκα στην Κρήτη, ενώ εκπρόσωποι του επιχειρηματικού ενεργειακού κλάδου αναφέρθηκαν στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς αλλά και στα προσόντα που πρέπει να κατέχουν οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο τομέα.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook