Οι φήμες ότι η κα Μέρκελ δεν είναι πλέον τόσο «απαγορευτική» ως προς το ενδεχόμενο «εξόδου» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η κατάρρευση των ιταλικών ομολόγων και η διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, ξεσήκωσαν μια χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των χρηματιστηριακών και ομολογιακών αγορών στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα ο γερμανικός Τύπος, η κα Μέρκελ σε συνάντηση του κυβερνητικού συνασπισμού φέρεται χθες να εμφανίσθηκε λιγότερο απόλυτη στο ενδεχόμενο «εξωστρακισμού» της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η ίδια διέψευσε πάντως κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και επέμενε ότι είναι απόλυτα αντίθετη στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λόγω του ντόμινο που θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Στο μεταξύ, όμως, η κατάσταση στην Ιταλία έχει επιδεινωθεί ταχύτατα γεγονός που φαίνεται να βάζει το πρόβλημα που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα για την Ευρωζώνη, σε δεύτερη μοίρα.

Η διατραπεζική αγορά έχει κυριολεκτικά παγώσει και στην Φρανκφούρτη από χθες πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις για το πως θα αντιμετωπισθεί η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών που θυμίζει φθινόπωρο του 2008…

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι χθες στην συνάντηση της EWG (της προπαρασκευαστικής Επιτροπής Εργασίας του Eurogroup) υπήρξε μεγάλη ένταση με την Ελλάδα και την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία επικεντρώνεται πλέον στην κατάσταση της Ιταλίας η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται ραγδαία, με τις τράπεζές της και τα κρατικά ομόλογα να απαξιώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η ένταση που έχει δημιουργηθεί είναι πιθανό να οδηγήσει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εντός της εβδομάδας «αν τελικά υπάρξει συμφωνία μεταξύ πολιτικών και κεντρικών τραπεζών για το πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η κρίση η οποία έχει επιδεινωθεί από την πολιτική αστάθεια στην Γερμανία και την διογκούμενη κρίση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα…

Κατά τις εκτιμήσεις μελών του EWG η κατάσταση στην Ιταλία απειλεί να συμπαρασύρει την ευρωζώνη σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια για την ίδια της την ύπαρξη.

Όσο αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, η πρόσφατη «διακοπή» της αξιολόγησης έχει προκαλέσει μία χωρίς προηγούμενο ένταση η οποία είναι άγνωστο ακόμα που θα καταλήξει αν και επισήμως στις Βρυξέλλες αποκλείουν την οποιαδήποτε αλλαγή των όρων που αφορούν στην παροχή του Β’ πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook