Το πρώτο «κτύπημα» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη στην εφορία αναμένεται να γίνει σήμερα, προκειμένου να πειστεί το Eurogroup που θα συνεδριάζει την ίδια ώρα στη Σόφια, πως εκπληρώνονται τα προαπαιτούμενα.

Μετά την προσωρινή μείωση του αριθμού των πλειστηριασμών το 2017 (λόγω αποχής των συμβολαιογράφων και αναστολής στη διενέργεια πλειστηριασμών για το α΄τετράμηνο του 2018) το ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να βγάλει μαζικά πλέον στο «σφυρί» κινητά και ακίνητα οφειλετών, για χρέη από 500 ευρώ και άνω.
 
Προστασία από εκποιήσεις σε τιμή κάτω της αντικειμενικής δεν υπάρχει αφού, αν βγει δύο φορές άγονος ο πλειστηριασμός,  στο τρίτο «κτύπημα» το ακίνητο θα πωλείται όσο-όσο. Από την ΑΑΔΕ πάντως καθησυχάζουν ότι προτεραιότητα δίδεται σε ακίνητα μεγαλοφειλετών που δεν αποτελούν κύρια κατοικία.
 
Για αρχή πάντως, έχουν ήδη προγραμματιστεί να βγουν «στο σφυρί» τουλάχιστον 7 ακίνητα. Κανένας εξ αυτών δεν έχει χρέη στο δημόσιο κάτω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Τα ακίνητα επέλεξαν για να βγουν στον πλειστηριασμό  οι ΔΟΥ –ΦΑΕ Ανωνύμων Επιχειρήσεων, το Κέντρο Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου και η Ειδική Μονάδα Είσπραξης μεγάλων οφειλών. Μεταξύ αυτών, δρομολογείται πλειστηριασμός και για διαμέρισμα του σχεδιαστή Λάκη Γαβαλά στην Αγία Παρασκευή.
 
Ωστόσο από όλα τα ακίνητα αυτά, μόνον σε μία περίπτωση  φαίνεται το Δημόσιο να έχει βάλει  πρώτο υποθήκη, ενώ στις άλλες περιπτώσεις έρχεται δεύτερο, τέταρτο ή και δέκατο πίσω από άλλους συμπιστωτές που επίσης περιμένουν να εισπράξουν. Αν και αφορούν σε οι οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων, η τιμή εκκίνησης όλων των ακινήτων δεν ξεπερνά ούτε το 1/10 των απαιτήσεων.
Ως τιμή πρώτης προσφοράς δεν ορίζεται πλέον η αντικειμενική αξία, αλλά η εμπορική.  Δηλαδή επιτρέπεται πλέον να εκποιηθούν ακίνητα για χρέη στο δημόσιο κάτω και από την αντικειμενική. Μετά την διενέργεια όμως δύο άγονων πλειστηριασμών η τιμή επιτρέπεται να πέσει ακόμα χαμηλότερα, κάτω και από την 1η τιμή εκκίνησης.
 
Για το 2018, το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ προβλέπει 17.000 πλειστηριασμούς.  
Προς το παρόν πάντως, αν μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν σπεύσουν οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο και όλους τους συμπιστωτές, για σήμερα προγραμματίζονται να βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακίνητα όπως:

– Διαμέρισμα (δώμα) δ΄ορόφου 12 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή με τιμή πρώτης προσφοράς στα 9.000 ευρώ

– Μεζονέτα 130 τ.μ. Πάρου και Τσακάλωφ στον Δήμο Βάρης με τρία πάρκινγκ και τιμή πρώτης προσφοράς 246.000 ευρώ. 
 

– Μεζονέτα δ΄ορόφου με πάρκινγκ στην Αγία Παρασκευή, με τιμή πρώτης προσφοράς 187.091 ευρώ.

– Οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ.  και τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ.

– Οικόπεδο 113,49 τ.μ. στην περιοχή του Ψυρρή με τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ.

– Βιομηχανικό κτίριο 5.094 ,60 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 27.453 τ.μ. στο Δήμο Αυλώνας. Τιμή πρώτης προσφοράς 982.000 ευρώ.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook