Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα στερείται αυτού του “όπλου” που λέγεται εθνική συνεννόηση στα μείζονα θέματα της χώρας αναλύθηκαν σε συνέδριο στα Χανιά

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σειρά “ανοιχτών” καίριων εθνικών ζητημάτων, το πολιτικό σύστημα μοιάζει αδύναμο ή απρόθυμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να επιτύχει μια πολυπόθητη εθνική συνεννόηση η ύπαρξη της οποίας θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.

Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα στερείται αυτού του “όπλου” που λέγεται εθνική συνεννόηση στα μείζονα θέματα που αφορούν στο συμφέρον της χώρας αλλά και τα βήματα ώστε αυτή να επιτευχθεί συζητήθηκαν στο συνέδριο που πραγματοποιείται στην ΟΑΚ Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων, με τη συμμετοχή και ομιλίες πολιτικών προσώπων και φορέων.

Δεν υπάρχει προηγούμενο εθνικής συνεννόησης στη χώρα – Δεν έχει αντισώματα για να μπορεί να μετασχηματίζει αντιθέσεις

Είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα στη σημερινή ιστορική συγκυρία να κινείται στο πλαίσιο της συλλογικής διακυβέρνησης τόνισε ο πρώην υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι πολιτισμικό. Ο ελληνικός λαός δεν έχει εκπαιδευτεί σε συνενώσεις για την επίτευξη ενός σκοπού αλλά στη διαίρεση, όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο εθνικής συνεννόησης στη χώρα. Η χώρα όπως υποστήριξε είναι αποθεσμοποιημένη και δεν έχει αντισώματα για να μπορεί να μετασχηματίζει αντιθέσεις. Ειδικά μετά τη λήξη του προγράμματος, επιβάλλεται να υπάρχει συναίνεση καθώς θα δοκιμαστούν οι αντοχές της χώρας όπως είπε.

“Η Ελλάδα μπαίνει σε μια άλλη περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Θα δοκιμαστούν οι αντοχές της χώρας οι ικανότητες των ανθρώπων, η διάθεση των ελίτ της χώρας να συμβάλουν. Πρέπει να γίνουν ευρύτερες συνεννοήσεις και συναινέσεις αλλά με κριτήριο ο πολιτικός ανταγωνισμός να μην γίνεται για το καθεστώς αλλά μέσα στο καθεστώς, ώστε να οικοδομηθούν νέες, μεγάλες αποφάσεις για τη χώρα.

Η ιστορία αυτή δύσκολη γιατί το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό, αλλά είναι βαθιά πολιτισμικό, με την έννοια ότι ο λαός μας δεν έχει εκπαιδευτεί σε συνενώσεις για την επίτευξη ενός σκοπού. Έχει εκπαιδευτεί στη διαίρεση και κάτω από έναν βαρύτατο κίνδυνο να ενώνεται και μετά από λίγο να γίνονται χίλια κομμάτια. Δεν υπάρχει προηγούμενο εθνικής συνεννόησης στην Ελλάδα. Η επανάσταση της παλιγγενεσίας ήταν ένας διαρκής εμφύλιος πόλεμος και στο τέλος μας απελευθέρωσαν για άλλους λόγους οι μεγάλες δυνάμεις. Ακόμα και στους Βαλκανικούς πολέμους και στην Ελλάδα των 2 Ηπείρων και 5 θαλασσών που έκανε ο συμπατριώτης σας Ελ. Βενιζέλος, υπήρξε ένας βαθύς διχασμός. Υπήρχε μια έκρηξη συναίνεσης κάτω από τον κίνδυνο του φασισμού στην Ελλάδα το ’40 αλλά μετά από λίγο υπήρχε ένας πόλεμος ανάμεσα στο ΕΔΕΣ και το ΕΑΜ για να ακολουθήσει ο άλλος καταστρεπτικός εμφύλιος.

Η χώρα αυτή δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί πολιτιστικά γιατί δεν ολοκληρώθηκε κοινωνικά καιθεσμικά. Η Ελλάδα είναι πια αποθεσμοποιημένη χώρα πια. Δεν έχει αντισώματα για να μπορεί να μετασχηματίζει αντιθέσεις.” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος

 

 

Μ. Γιαννάκου: Εφικτή η εθνική συνεννόηση αλλά εξαρτάται από την προσωπικότητα αυτού που την επιδιώκει και τη δημοσιότητα

Η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής, Μαριέττα Γιαννάκου, στην ομιλία της, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η εθνική συνεννόηση είναι εφικτή, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την εποχή διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατά την οποία η ίδια με τους Έλληνες ευρωβουλευτές συναδέλφους της, ανεξαρτήτως του κόμματος, είχαν και παρουσίαζαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κοινή πολιτική και επιδίωξη για το εθνικό συμφέρον.

Όπως ανέφερε η επίτευξη εθνικής συνεννόησης δεν είναι αδύνατη, εξαρτάται όμως από την προσωπικότητα εκείνου που την επιδιώκει και τη δημοσιότητα του θέματος.

“Πάντα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες η συνεννόηση είναι εφικτή. Εξαρτάται όμως από 2 πράγματα, από την προσωπικότητα αυτού που συνεργάζεται και επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και  κατέχει θέση που μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα, την αντίστασή του σε κομματικές φωνές που κατά κάποιο τρόπο με τον νόμο της αδράνειας θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει πάντα διάσταση απόψεων για όλα και πάντα. Επίσης εξαρτάται από το πόση δημοσιότητα έχει αυτή η υπόθεση. Όταν αυτή παίρνει δημόσια διάσταση και αρχίζουν διάφορες κομματικές κραυγές τότε η συνεννόηση χαλά.

Τι είναι κατά βάθος η συνεννόηση; Είναι πολιτισμικό ζήτημα. Υπήρξα οπαδός του ορθολογισμού. Πολλές φορές η έννοια του διαφωτισμού και των νέων ιδεών βρίσκει αντίθετο πολύ κόσμο στη χώρα μας. Ισχύει ή δεν ισχύει το “Ανήκομεν εις την Δύσιν”; Όχι μόνο στο ΝΑΤΟ, την Ευρώπη, στους διεθνούς οργανισμούς. Υποτίθεται ότι πρέπει να ισχύει λόγω της θέσεως της χώρας αλλά και λόγω της ιστορίας της. Πώς αυτό μπορεί να εκφραστεί στην πράξη; Πιστεύω ότι είναι εύκολο. Την εποχή που υπήρχε η σκληρή πολιτική του ΠΑΣΟΚ εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχαμε βρει τρόπους συνεννόησης και επιδίωξης του εθνικού συμφέροντος.” ανέφερε η κα Γιαννάκου

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη υποστήριξε ότι ειδικά στα εθνικά θέματα θα έπρεπε να υπάρχει εθνική συνεννόηση και όχι αυτά να αντιμετωπίζονται με μικροκομματικά κριτήρια, ενώ με τη σειρά του ο βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ, και Αντώνης Μπαλωμενάκης, δήλωσε πως η κοινωνία και κυρίως ο πολιτικός κόσμος οφείλει να ανοίξει την τόσο σημαντική συζήτηση της εθνικής συνεννόησης ώστε να εντοπιστούν τα σημεία συνάντησης όλων των πολιτικών δημοκρατικών δυνάμεων.

 
 
 

Τον αρχηγό της ΝΔ, εκπροσώπησε στο συνέδριο ο βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να συμφωνήσουμε στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και να δούμε ποια είναι αυτά που μας ενώνουν.

“Δεν είναι εύκολο γιατί αν ανατρέξουμε στην ελληνική ιστορία, είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα που δείχνου ότι εμείς οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε από τα λάθη της ιστορίας μας.”

 

 

Στο συνέδριο εξετάστηκε συνολικά μέσω των ενδιαφέρουσων ομιλιών με ποιο τρόπο η εθνική συνεννόηση μπορεί να συμβάλει στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα μεγάλα θέματα της χώρας και σε βασικές πολιτικές συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές και τις δράσεις που απαιτούνται.

 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook