Το Π.Α.ΜΕ και ο σύλλογος γυναικών του νομού Χανίων πραγματοποιεί σύσκεψη με θέματα που αφορούν τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της πόλης των Χανιών.

Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου:

Άνοιξαν την 1η Σεπτέμβρη οι περισσότεροι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, με τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε όλους τους δήμους της χώρας. Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέα ζευγάρια, εργατικές λαϊκές οικογένειες είναι ανυπέρβλητα. Κι αυτό γιατί χιλιάδες βρέφη και νήπια έμειναν εκτός, καθότι δεν υπήρχαν θέσεις, με ζοφερό το έλλειμμα υποδομών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο, στο Δήμο Χανίων κατατέθηκαν 741 αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς και απορρίφτηκαν 111 , ενώ για τον μοναδικό βρεφικό σταθμό του δήμου από τις 96 αιτήσεις, 72 βρέφη έμειναν απ’ έξω. Βασικό εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι για να υποβάλει αίτηση ένα νέο ζευγάρι, θα πρέπει η μητέρα να είναι εργαζόμενη!!!

Σε μια περίοδο που η ανεργία αγγίζει τον 1 στους 3 νέους – και ιδιαίτερα στο νησί μας μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου- και τα ποσοστά της ανασφάλιστης εργασίας αυξάνονται, είναι πολλοί οι άνεργοι γονείς που δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλουν την αίτησή τους.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο χώρο ζουν υπό το φόβο της απόλυσης. Λόγω των 2μηνων και 8μηνων συμβάσεων, οι εργαζόμενοι μόλις προσαρμοστούν στο εργασιακό τους περιβάλλον και γνωριστούν με τα παιδιά, θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Πέρα λοιπόν από τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι για όσο καιρό παραμείνουν, υπεράριθμα τμήματα – σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, η αλλαγή του παιδαγωγικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα έχει αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό βρεφών και νηπίων.

Επιπλέον η αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες την ημέρα αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση για τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, υποβαθμίζει παραπέρα την ποιότητα της φροντίδας, εξαντλεί τους παιδαγωγούς και θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια των παιδιών.

Η κατά¬σταση επιδεινώνεται διαρκώς από την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης για δημιουργία υποδο-μών και προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά που να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες που υπάρχουν.

Η κυβέρνηση, στο όνομα της κρίσης, άφησε στον «αέρα» ακόμα και τα περιορισμένα αιτήματα των δήμων για έγκριση πρόσληψης προσωπικού, αντικαθιστώντας αυτήν τη διαδικασία με διμηνίτες συμβασιούχους για να καλύψουν τα κενά στην αρχή της περιόδου.

Και όπως προέκυψε από πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Θ. Ξηρού, μόλις ολοκληρωθεί το δίμηνο, θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις άλλων συμβασιούχων 8μηνιτών.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την οικογένεια των νέων ζευγαριών από τα λαϊκά στρώματα.

Όλη αυτή η κατάσταση είναι συνέπεια και του αντιλαϊκού «Καλλικράτη» (απολύσεις εργαζομένων, περικοπές στη χρηματοδότηση, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών κ.ά.) που στήριξαν με κάθε τρόπο οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες γι αυτό.

Το ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών είναι υπόθεση του ταξικού λαϊκού κινήματος στο σύνολό του και όχι προσωπική υπόθεση και ευθύνη των νέων γονέων. Όλοι μαζί να οργανώσουμε την πάλη από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Απαιτούμε:

• Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός στους δήμους.

• Να ιδρυθούν άμεσα νέοι σταθμοί έτσι ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Να μη γίνει καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Αύξηση τώρα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, για ασφαλείς και δωρεάν υποδομές, με το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

• Να δημιουργηθεί κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, της κρατικής περιουσίας. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7-9-11, 7.00μ.μ. ΣΤΗΝ ΠΙΣΩ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook