«Ανάσα» σε περισσότερους από 50.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, φέρνει η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να ορίσει το κατώτατο εύρος διακύμανσης στην ισοτιμία ευρώ/ ελβετικού στο 1,2.

Η υποχώρηση του ελβετικού νομίσματος έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στο κεφάλαιο όσο και στις δόσεις που αποπληρώνουν κάθε μήνα στις τράπεζες οι δανειολήπτες.

Στις αρχές Αυγούστου η ισοτιμία ευρώ/ ελβετικού διαμορφώθηκε στο 1,06, από το 1,65 που ήταν το 2008, όταν και συνάφθηκαν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στο ελβετικό νόμισμα, και από το 1,4 που ήταν τον Αύγουστο του 2010.

Σήμερα το ελβετικό υποχωρεί έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,24. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως μειώνονται και οι δόσεις των στεγαστικών, όπως και το συνολικό ποσό οφειλής.

Ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης γενικός διευθυντής της Eurobank, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr πως: Σήμερα όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι δανειολήπτες βλέπουν το αρχικό τους κεφάλαιο να έχει αυξηθεί κατά 30%, λόγω της διαφοράς της ισοτιμίας (πχ δανείστηκαν με την ισοτιμία στο 1,5 και η ισοτιμία έφτασε και στο 1,06).

Ωστόσο σε επίπεδο μηνιαίας δόσης η επίπτωση είναι σημαντικά χαμηλότερη γύρω στο 8% με 10% διότι ο δανειολήπτης συνεχίζει να επωφελείται από χαμηλά επιτόκια του ελβετικού φράγκου (τα οποία εδώ και 2 βδομάδες είναι αρνητικά).

Συνεπώς ο δανειολήπτης που έχει στεγαστικό με spread 2 μονάδες έχει τελικό επιτόκιο 1,9%. Αντίθετα ο δανειολήπτης που έχει δανειστεί σε ευρώ (με περιθώριο επίσης 2 μονάδες) έχει επιτόκιο 3,55%.

Για αυτό και οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό δεν επιβαρύνονται ιδιαίτερα στις δόσεις. Το πρόβλημα παραμένει στο κεφάλαιο. Λόγω της κρίσης χρέους, το ελβετικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε, γεγονός που όμως είναι εις βάρος της ελβετικής οικονομίας και για το λόγο αυτό η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σε ενέργειες που στόχο έχουν να «αδυνατίσουν» το νόμισμα.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η υποχώρηση τoυ ελβετικού φράγκου θα συνεχιστεί και συνιστούν στους δανειολήπτες να κάνουν υπομονή, προσδοκώντας ότι η ισοτιμία θα βελτιωθεί προς όφελος τους.

Διότι αν γυρίσουν σήμερα τα δάνεια από ελβετικό σε ευρώ θα κεφαλαιοποιήσουν τη ζημία τους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, ο δανειολήπτης που δανείστηκε 100.000 ευρώ σε ελβετικό στις αρχές του 2009, χρωστάει τώρα στην τράπεζα 124.000 ευρώ, λόγω της διαφοράς στην ισοτιμία, χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που ήδη έχει αποπληρώσει.