Πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση μεταξύ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Συναφών Επαγγελμάτων του Ν. Ρεθύμνου με τον Υπουργό Εργασίας, στα πλαίσια του διαλόγου, για την επικαιροποίηση της λίστας των Β.Α.Ε..

Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου:

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ μία ακόμη συνάντηση στα πλαίσια του διαλόγου για την επικαιροποίηση της λίστας των Β.Α.Ε.

Συζητήσαμε με τον Υπουργό Εργασίας οι εμπλεκόμενες Ομοσπονδίες Επισιτισμού - Τουρισμού, Χημικής βιομηχανίας και τσιμεντοβιομηχανίας, αλλά παρά τις προσδοκίες μας να καταλήξει κάπου αυτός ο ατελέσφορος διάλογος (πρυτανεύουν οι πολιτικές επιδιώξεις ποσοτικού περιορισμού της λίστας και οι φαιδρές αυθαίρετες εργοδοτικές αιτιάσεις ότι «έχουν αλλάξει οι συνθήκες») ο Υπουργός δεν έχει διαμορφώσει τελική θέση και ζήτησε σε διάστημα μιας εβδομάδας θ Επιτροπή Κρίσεων να του παραδώσει συγκεκριμένες και στοχευμένες κατά ειδικότητα θέσεις.

Εμείς επιμείναμε στη θέση μας για μη απενταξη των ειδικοτήτων του κλάδου μας και επισημάναμε τις συνέπειες ενός αποχαρακτηρισμού. Αξίζει να επισημανθεί εδώ ένα στοιχείο που προέκυψε κατά την συζήτηση. Ο Υπουργός διέθετε επίκαιρη (1ο τρίμηνο 2011) κατάσταση ασφαλισμένων στα Βαρέα από το ΙΚΑ όπου εμφανίζονται 21.000 καμαριέρες και 9.134 (!!) σερβιτόροι.

Είναι ευεξήγητη η σχεδόν ομολογημένη επιδίωξη Υπουργείου και εργοδοτών (θυμίζουμε δηλώσεις του κ. Κορκίδη, Ε.Σ.Ε.Ε. και τη γελοία απόπειρα σεξιστικής κατασυκοφάντησης των καμαριέρων σε συνδυασμό με την «καμαριέρα» του Στρος- Καν) για απένταξη των καμαριέρων ενώ στην πραγματικότητα ασκούν και βάσει της Σ.Σ.Ε. μεικτά καθήκοντα και καθαρίστριας.

 Οι 9.134 σερβιτόροι σε σχέση με τους εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους αποτελούν κόλαφο για το Υπουργείο που ανέχεται την μαύρη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή. Ίσως και αυτό είναι μια ακόμα προσφορά στην εργοδοσία για περισσότερα κέρδη εις βάρος των ταμείων μας.

Η Σ.ΕΠ.Ε. δεν στελεχώνεται και έτσι έκανε μια σαιζόν δώρο στις εποχιακές επιχειρήσεις.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι σε ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμό κεντρικής ειδικότητας του κλάδου μας υπάρχει ήδη απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων ο καθορισμός, της ημερομηνίας έχει να κάνει με την τελική απόφαση του Υπουργού Εργασίας.