Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσει η αποστολή GRAIL της NASA. Πρόκειται για μια σημαντική «επιχείρηση» μελέτης της Σελήνης αφού τα ευρήματα της εκτός των άλλων θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση μιας επανδρωμένης αποστολής στο φυσικό μας δορυφόρο.

Το πεδίο βαρύτητας

Η GRAIL (τα αρχικά των λέξεων Gravity Recovery And Interιor Laboratory) αποτελείται από δύο σκάφη που θα τεθούν σε τροχιά γύρω από την Σελήνη και θα πραγματοποιήσουν ευαίσθητες μετρήσεις του βαυρτικού της πεδίου.

Το πεδίο βαρύτητας της Σελήνης ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και τα δύο σκάφη θα καταγράψουν την ένταση και άλλα χαρακτηριστικά της βαρύτητας σε κάθε περιοχή. Στην ουσία θα πραγματοποιήσουν μια βαρυτική χαρτογράφηση του δορυφόρου μας.

\"http://www.nasa.gov/centers/marshall/images/content/583583main_Grail_732x520.jpg\"

Η Σεληνιακή γεωλογία

Τα βαρυτικά δεδομένα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να διαπιστώσουν την κατανομή της μάζας στο εσωτερικό της Σελήνης – το πάχος του φλοιού, το πόσο και πού υπάρχει λιωμένο υλικό κ.α. – από τα ανώτερα στρώματα του υπεδάφους μέχρι τον πυρήνα της.

Η μελέτη των στοιχείων θα βοηθήσει επίσης στην καλύτερη κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του δορυφόρου μας. Τέλος η χαρτογράφηση θα βοηθήσει στο να εντοπιστεί το πιο ασφαλές σημείο προσεδάφισης μιας μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής στην Σελήνη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook