Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος σε πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης το απόγευμα της Τρίτης για να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της Ισπανίας, τονίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο τις κοινωνικές δαπάνες. Οι διαδηλωτές απαιτούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συνταγματική προσθήκη με την οποία εισήχθη ο «χρυσός κανόνας» δημοσιονομικής πειθαρχίας για να καθησυχαστούν οι αγορές.

Στην κινητοποίηση αναμένεται να λάβουν μέρος μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» (Indignados). Η πορεία θα ξεκινήσει στην Πλάθα Θιμπέλες και θα καταλήξει στην Πουέρτα δελ Σολ, όπου μέλη του κινήματος είχαν κατασκηνώσει για σχεδόν ένα μήνα καταγγέλλοντας το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Ισπανίας.

Η ανεργία μεταξύ των νέων στην Ισπανία ξεπερνά το 40%, ενώ ένας στους πέντε από τα μέλη του ενεργού εργατικού δυναμικού δεν έχει απασχόληση.

Στη σημερινή πορεία κάλεσαν δύο από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ισπανίας, η CCOO και η UGT. Στους δρόμους βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην Ιταλία κόντρα στο κυβερνητικό πακέτο μέτρων λιτότητας, το οποίο συζητείται το απόγευμα στην ιταλική Γερουσία.

Η διαδήλωση έρχεται μία ημέρα πριν τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία το νομοθέτημα που εισάγει στο Σύνταγμα συγκεκριμένα όρια όσον αφορά τα ελλείμματα και το εξωτερικό χρέος, τόσο για την κεντρική κυβέρνηση όσο και για τις περιφέρειες.

Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν την Παρασκευή την προσθήκη στο Σύνταγμα του «χρυσού κανόνα» δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τις αγορές, κίνηση που προκάλεσε κοινωνική και πολιτική δυσαρέσκεια.

Το νομοθέτημα σύμφωνα με το in.gr, αναμένεται να υπερψηφιστεί και στη Γερουσία αφού τόσο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) όσο και το Λαϊκό Κόμμα (PP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσονται υπέρ της θέσπισης του λεγόμενου «χρυσού κανόνα».

Η κοινή θέση των δύο κομμάτων για το θέμα είναι κάτι αρκετά σπάνιο στην ισπανική πολιτική σκηνή και υιοθετήθηκε σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι χρηματαγορές, δείχνοντας πως η Μαδρίτη είναι αξιόπιστη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους. Η Ενωμένη Αριστερά, βασκικά και καταλανικά μειονοτικά κόμματα αντιτάχθηκαν στο νομοθέτημα.

Το κύριο επιχείρημα των πολέμιων του πακέτου μέτρων είναι ότι παραβιάζει τη συμφωνία, η οποία είχε συναφθεί στη Βουλή όταν η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατία, και ζητούν να διοργανωθεί Δημοψήφισμα για την -μόλις δεύτερη- τροποποίηση του Συντάγματος αφότου αποκαταστάθηκε η δημοκρατία το 1978, τρία χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο πρότεινε τη θέσπιση του «χρυσού κανόνα» στο Σύνταγμα μετά τη γαλλογερμανική Σύνοδο Κορυφής, στην οποία είχε ειπωθεί ότι αποτελεί ένα μέτρο που οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να υιοθετήσουν για να καθησυχάσουν τις χρηματαγορές.

Τον περασμένο μήνα, τα spread έφθασαν στα επίπεδα που ανάγκασαν την Ελλάδα και την Ιρλανδία να προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και τα επιτόκια υποχώρησαν μόνο έπειτα από μια παρατεταμένη εκστρατεία αγοράς ισπανικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το έλλειμμα της οποίας προβάλλεται ως ένας από τους λόγους που η Ισπανία ενδέχεται να αναγκαστεί να ζητήσει ευρωπαϊκό δανεισμό. Η Μαδρίτη πάντως δεσμεύεται να μειώσει το έλλειμμά της, που είναι από τα πιο υψηλά στην ευρωζώνη (11,1% το 2009), σε 6% του ΑΕΠ της εφέτος και στο 3% ως το 2013. Οι διαδηλώσεις δεν μοιάζουν να επηρεάζουν την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την προώθηση των μέτρων λιτότητας.

Η υπουργός Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο δήλωσε σήμερα ότι η Ισπανία δεν βρέθηκε «καμιά στιγμή» κοντά στο να αναγκαστεί να ζητήσει ‘διάσωση’ της οικονομίας της από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook