Με εισιτήριο μειωμένο κατά 34%, αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών εκθετών αλλά και σε «ναδίρ» δεκαετίας τη συμμετοχή των φορέων του Δημοσίου ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της στις 10 Σεπτεμβρίου η 76η ΔΕΘ. Θέμα επανένωσης των εταιρειών HELEXPO και ΔΕΘ και «επείγουσας εξεύρεσης» ξένου στρατηγικού εταίρου εγείρουν οι διοικήσεις των δύο φορέων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO Πάρις Μαυρίδης στη συνέντευξη Τύπου για την 76η Έκθεση, το σύνολο των άμεσων εκθετών -Ελλήνων και ξένων φτάνει στη φετινή έκθεση τους 864, έναντι 679 πέρυσι.

Η συμμετοχή φορέων του Δημοσίου βρίσκεται, σύμφωνα με τη HELEXPO, στο αρνητικό ρεκόρ δεκατιών του μόλις 5%, αν και τις κενές θέσεις αναπληρώνει σε μεγάλο βαθμό η αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών εκθετών (671). Η μειωμένη συμμετοχή του Δημοσίου, υποστήριξε ο Π.Μαυρίδης, «διαψεύδει όσους χαρακτηρίζουν τη ΔΕΘ κρατικοδίαιτη».

Η μειωμένη συμμετοχή του δημοσίου θεωρείται αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, μειωμένος κατά 25%-30% είναι φέτος ο προϋπολογισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΔΕΘ.

Ως προς το μειωμένο εισιτήριο (4 ευρώ από 6 ευρώ πέρυσι), ο κ.Μαυρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι πλήρως ανταποδοτικό, αφού δίνει στους επισκέπτες της ΔΕΘ πρόσβαση όχι μόνο στα περίπτερα, αλλά και σε μεγάλες συναυλίες.

Η Σερβία τιμώμενη χώρα

Τιμώμενη χώρα στη φετινή έκθεση είναι η Σερβία, τίτλο που η γειτονική χώρα επιδίωκε επί χρόνια, όπως σημείωσε ο Σέρβος Πρέσβης στην Ελλάδα, Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμμετοχή της Σερβίας στη ΔΕΘ με 40 επιχειρήσεις αναδεικνύει και την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ο κ.Ζουπάνιεβατς υπενθύμισε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά σε περιορισμένο επίπεδο, σε σχέση με την πιθανή δυναμική τους, παραμένουν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές., που δεν ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ ετησίως και μπορούν να τριπλασιαστούν ή και να τετραπλασιαστούν.

Πρόσθεσε όπως αναφέρει το in.gr, ότι η Σερβία επιθυμεί περισσότερες ελληνικές επενδύσεις, αλλά και μεγαλύτερες τουριστικές ροές από Ελλάδα (1.000.000 Σέρβοι επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα).

Εκτός από την τιμώμενη Σερβία, που μετέχει με το σύνθημα \”Πάντα Μαζί\”, στη φετινή ΔΕΘ λαμβάνουν επίσης μέρος με κρατική συμμετοχή οι χώρες Βραζιλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Ινδία και Συρία και το Ελληνοαφρικανικό επιμελητήριο, εκπροσωπώντας τις Αγκόλα, Ν.Αφρική και Νιγηρία. Αν συνυπολογιστούν και οι έμμεσες συμμετοχές, στη φετινή ΔΕΘ -που έχει ως μεγάλο χορηγό τον ΟΠΑΠ- θα εκπροσωπηθούν 19 χώρες.

Ο κ.Μαυρίδης αναφέρθηκε επίσης στα 14 θεματικά αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης και ιδίως στα τρία νέα: το Innovation & Ιnventions, όπου θα παρουσιαστούν ρομπότ, ευρεσιτεχνίες και εφαρμοσμένη έρευνα, το Farma Fair, που θα αποτελεί την ουσία μία αγροτική φάρμα με ζώντα ζώα και μίνι παραγωγικές μονάδες, μέσα στη ΔΕΘ, αλλά και το Ε-gaming High Tech, στο περίπτερο 15, όπου θα γίνονται δοκιμές νέων ηλεκτρονικών παιχνιδιών της σεζόν 2011-2012 (πχ, Pro-Evolution Soccer 2012), καθώς και τουρνουά και διαγωνισμοί.

Την ίδια στιγμή, εκτεταμένο είναι το ενδιαφέρον για το αφιέρωμα στην ενέργεια (Energyland), στο οποίο μετέχουν 100 εκθέτες.

Θέμα επανένωσης HELEXPO και ΔΕΘ εγείρουν οι διοικήσεις

Στη συνέντευξη Τύπου, οι διοίκησης των HELEXPO και ΔΕΘ επανέφεραν από κοινού θέμα επανένωσης των εταιρειών HELEXPO AE και ΔΕΘ ΑΕ, που προέκυψαν από τη διάσπαση του εθνικού εκθεσιακού φορέα, το 1999, αλλά και επείγουσας εξεύρεσης ξένου στρατηγικού εταίρου

Ξεκαθάρισαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική γραμμή για το ζήτημα της επανένωσης, ενώ επισήμαναν την ανάγκη άμεσης προώθησης της δημιουργίας του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης.

Τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα θίγονται, άλλωστε, τόσο σε σχετική μελέτη των «Ευρωσυμβούλων» για λογαριασμό της HELEXPO -η οποία απεστάλη ήδη στην πολιτική ηγεσία- όσο και στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΘ, προγραμματισμένο να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, σημείωσε ότι η HELEXPO-ΔΕΘ, «ως ενιαίο μαγαζί», είναι απίστευτων δυνατοτήτων και μπορεί πράγματι να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια τον σημαντικότερο αναπτυξιακό φορέα της Θεσσαλονίκης, μαζί με το λιμάνι και την – ακόμη «στα χαρτιά»- Ζώνη Καινοτομίας.

«Πρέπει να επιλεγεί επειγόντως ξένος στρατηγικός εταίρος, που θα βοηθήσει την Έκθεση στο θέμα της εξωστρέφειας και πρέπει να λήξει η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο εταιρειών», πρόσθεσε.

Ο Π.Μαυρίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν και δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική γραμμή για τη συνένωση και η τελική απόφαση ανήκει στον μέτοχο (ελληνικό κράτος), ωστόσο έχει ωριμάσει ο χρόνος για τη δημιουργία ενιαίου φορέα, δεδομένου ιδίως ότι η διάσπαση του 1999 είχε αποφασιστεί για να ιδιωτικοποιηθεί ο επιχειρησιακός βραχίονας της ΔΕΘ -ήτοι η HELEXPO- κάτι που δεν προχώρησε.

Τη δημιουργία ενός σχήματος για τη ΔΕΘ εισηγείται και η μελέτη των «Ευρωσυμβούλων» για λογαριασμό της Helexpo, που κατατέθηκε στην πολιτική ηγεσία, η οποία προτείνει ακόμη την ενίσχυση της εκθεσιακής δραστηριότητας του φορέα, μέσω συνεργασίας με ξένο εταίρο και τη συγχρηματοδότηση των νέων εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Για το τελευταίο θέμα, ο κ.Μαυρίδης επισήμανε ότι η αμφισημία για τη χωροθέτηση του κέντρου δεν βοηθάει και εντάσσεται στη λογική του μηδενικού αθροίσματος. Ο ίδιος σημείωσε ότι «στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύει ότι θα υπάρξουν και ανακοινώσεις» για τα παραπάνω θέματα.

Ερωτηθείς ποια μορφή θα μπορούσε να λάβει η συνεργασία των HELEXPO-ΔΕΘ με διεθνή εταίρο, ο κ.Μαυρίδης σημείωσε ότι αν ο ίδιος ήταν ιδιώτης θα διάλεγε «να μπει σε μια εταιρεία με πλειοψηφικό πακέτο». Διατύπωσε την εκτίμηση ότι, παρά την κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό σήμερα, αν προκηρυσσόταν σχετικός διαγωνισμός θα υπήρχε ενδιαφέρον, καθώς η Θεσσαλονίκη μπορεί πράγματι να εξελιχθεί σε μεγάλο περιφερειακό εκθεσιακό κέντρο για τις περιοχές Βαλκανίων, Β.Αφρικής και Μ.Ανατολής.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για τον νέο πρόεδρο της ΔΕΘ, Θεόδωρο Σουμπάση, η δρομολόγηση της κατασκευής του νέου εκθεσιακού κέντρου εντός της θητείας του, υπογράμμισε ο ίδιος.

Απαντώντας, τέλος, σε σχετικό ερώτημα, ο κ.Μαυρίδης σημείωσε ότι οι οφειλές του δήμου προς τη Ηelexpo ανέρχονται σε 360.000 ευρώ._

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook