Άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, άμεση κατάργηση φορέων του Δημοσίου, διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε όλο τον δημόσιο τομέα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης, κλείνουν όλα τα κενά στα «κλειστά» επαγγέλματα, επιταχύνεται η λίστα των ΒΑΕ, αναμορφώνεται η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση με στόχο την αύξησή τους.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι επείγει να προχωρήσουν οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στη χώρα και να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική.

«Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της ΕΕ αλλά ισότιμη χώρα, απλώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα χρέους, που οφείλει να αντιμετωπίσει» είπε χαρακτηριστικά.

Αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε πολλά λεφτά και πρέπει να συμφωνούμε και μαζί τους, είπε προϊδεάζοντας για τα μέτρα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρούνται από τη δυνατότητα υπαγωγής στην εργασιακή εφεδρεία μόνο οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, δηλαδή διευρύνεται άμεσα η εφαρμογή του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα βγουν στην εφεδρεία αλλά και στην κατάρτιση του πίνακα με το πλεονάζον προσωπικό.

Για το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπεται ενιαίος μισθός για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια εργασίας.

Επίσης, καταργείται η προσωπική διαφορά, η οποία σε ένα βαθμό αντικαθίσταται, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, από το πριμ παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας για οποιαδήποτε θέση ευθύνης και όχι μόνο για διευθυντές.

Για τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας) σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθείται ο θεσμός του «κρατικού υπαλλήλου», οποίος θα μπορεί να μετακινείται σε υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες.

Κλείνουν όλα τα κενά, προκειμένου να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα αφού παρά το ότι έχουν ψηφιστεί τα σχετικά νομοσχέδια παραμένουν σοβαροί περιορισμοί, που τα καθιστούν ανενεργά.

Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), το Μεταφορών (ταξί, ιδιοκτήτες φορτηγών) και το Υγείας ( φαρμακοποιοί) θα προωθήσουν άμεσα τις σχετικές ενέργειες.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας με προώθηση από το αρμόδιο υπουργείο των απαραίτητων ρυθμίσεων για άμεση αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.

Ακόμη, προανήγγειλε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημοσιοποίηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook