Στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία πιο ομοσπονδιακή ένωση, με στενότερη οικονομική συνεργασία και έκδοση ευρωομολόγων, ζητά ο Γερμανός τέως καγκελάριος Γκέρχαρτ Σρέντερ. Ήταν λάθος της Άνγκελα Μέρκελ να υποκύψει στις επιταγές των ταμπλόιντ με τις αναφορές της στην εργατικότητα των Ελλήνων, σημείωσε ο τέως καγκελάριος, υποστηρίζοντας όμως την στροφή της γερμανικής ηγεσίες σε πολιτικές που προσανατολίζονται σε πιο στενή οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde, ο Σρέντερ «καλεί τις κυβερνήσεις να μην ακολουθήσουν την κοινή γνώμη για τη σωτηρία του ευρώ» και τάσσεται υπέρ της θέσπισης μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης με έκδοση ευρωομολόγων.

«Η Ευρώπη ήταν πάντα υπό εξέλιξη», σημειώνει και προσθέτει ότι «γνωρίσαμε περιόδους έντονης ενσωμάτωσης και άλλες περιόδους σκλήρυνσης. Στην παρούσα κατάσταση πρέπει να καταπολεμήσουμε τις τάσεις επανεθνικοποίησης, προκειμένου να οικοδομήσουμε μία πραγματική οικονομική κυβέρνηση στους κόλπους της ευρωζώνης με τη δημιουργία ευρωομολόγων» σημείωσε.

Στον ίδιο τόνο με τις πρόσφατες συνεντεύξεις του στο γερμανικό Τύπο, ο τέως καγκελάριος σημείωσε ότι «αυτή η μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας θα πρέπει να συνοδεύεται από νέα καθήκοντα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από έναν ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών με έναν κεντρικό ρόλο τον οποίο θα διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο πρώην καγκελάριος εξηγεί ότι στις χώρες όπου έχουν γίνει ήδη προσπάθειες για δημοσιονομική πειθαρχία με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως στην Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, υπάρχει ο φόβος για «παρακίνηση προς απειθαρχία » ορισμένων χωρών, στην περίπτωση συνένωσης των χρεών και έκδοσης ευρωομολόγων.

«Πιστεύω όμως» υπογραμμίζει, «ότι τα ευρωομόλογα αποτελούν μέρος της λύσης - οι κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να πάνε προς αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να ακούσουν την κοινή γνώμη». «Όταν μεταρρύθμισα τη Γερμανία», προσθέτει, «έπρεπε να ενεργήσω γρήγορα και αυτό μας κόστισε την εξουσία» προσέθεσε.

«Η Μέρκελ υπέκυψε στα ταμπλόιντ με τα περί "τεμπελιάς"»

Ο κ. Σρέντερ δε διστάζει να κρίνει τη διάδοχό του Αγκελα Μέρκελ και να υπερασπισθεί, μεταξύ άλλων, την εργατικότητα των Ελλήνων.

Ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με την κριτική εναντίον της Άγκελα Μέρκελ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, ο πρώην καγκελάριος δεν διστάζει να απαριθμήσει τα λάθη της διαδόχου του: «Σε ένα πρώτο στάδιο η κα Μέρκελ έκανε το λάθος να δώσει μεγάλη σημασία σε αυτά που έγραφε ο κίτρινος τύπος. Το πιο μεγάλο λάθος της ήταν το να πει ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν αρκετά, όταν στην πραγματικότητα εργάζονται περισσότερο από τους Γερμανούς» είπε χαρακτηριστικά.

«Ήταν λάθος, αλλά δεν μπορούμε να την κατηγορήσουμε για την στροφή που έκανε το καλοκαίρι για το θέμα της οικονομικής κυβέρνησης. Ένα ταμπού έπεσε. Τώρα, όμως, η κα Μέρκελ έχει δυσκολία να αυτοσχεδιάσει τη θέση της στο εσωτερικό του κόμματός της. Κατανόησε ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να διατηρηθεί παρά με μια οικονομική κυβέρνηση».

Σε άλλο ερώτημα για το εάν και ο ίδιος νιώθει «μια ευθύνη για την κρίση, έχοντας αποδεχθεί την Ελλάδα στην ευρωζώνη ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της», ο κ. Σρέντερ απάντησε:

«Η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν υπήρξε λάθος μόνο της γερμανικής κυβέρνησης. Η κριτική δεν είναι έντιμη. Ήταν η Κομισιόν εκείνη η οποία την πρότεινε και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου που την απεδέχθησαν, με εξαίρεση το γερμανικό CSU. Θα ήταν κάπως δύσκολο να κρατήσουμε στο περιθώριο το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η Ιταλία είχε ήδη μπει ένα χρόνο νωρίτερα με ένα επίπεδο χρέους ανώτερο από τα κριτήρια».