Μήνυμα προς την Τουρκία για τις απειλές που εκτόξευσαν αξιωματούχοι της απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης ο οποίος ολοκλήρωσε την Τρίτη την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Στις δηλώσεις του ο κ.Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι οι απειλές, όπως εκφράζονται από διάφορους αξιωματούχους της Τουρκίας, «δεν βοηθούν το κλίμα της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των χωρών».

Πρόσθεσε δε ότι «οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με τις χώρες του αραβικού κόσμου, ούτε ασφαλώς με την Τουρκία, αλλά έχουν αυτόνομο χαρακτήρα, δεν ετεροπροσδιορίζονται και κοιτάμε μπροστά, μέσα από την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, όπως επίσης ενδιαφερόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία – στη βάση όμως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών και όχι σε μια βάση μονομερών πρακτικών, συμπεριφορών και απειλών. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανέναν».

Ακόμη, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία από όλες τις πλευρές στην περιοχή της Μεσογείου.

«Δεν είναι περίοδος συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλουν, μέσα από την ανάπτυξη της συνεργασίας, στην προσπάθεια για μια καλύτερη και πιο ασφαλή περιοχή, «όπου όλοι θα βρουν το
συμφέρον τους, το συμφέρον στην ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεργασία\”.

Όπως αναφέρει το in,gr, o υπουργός είχε την Τρίτη συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Για τις επαφές που είχε, ο κ. Μπεγλίτης έκανε λόγο για την «κοινή βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ενώ, όπως είπε, διαπίστωσε ότι «υπάρχουν πάντα περιθώρια να διευρύνουμε τη σχέση μας πάντα σε ισότιμη βάση και με αμοιβαίο όφελος».

Σχετικά με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή επισήμανε ότι «υπάρχει, όπως γίνεται αντιληπτό, μια αυξημένη ανησυχία από την πλευρά του Ισραήλ, για τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι ανησυχίες τις οποίες συμμεριζόμαστε για την ασφάλεια του όσο και για την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή».

» Το πολιτικό μήνυμα που έστειλα στη ισραηλινή κυβέρνηση και στους συναδέλφους μου υπουργούς που συναντήθηκα, είναι ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ μπορούμε να εργαστούμε από κοινού στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής σχέσης που θα βοηθήσει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Μπορούμε να αποτελέσουμε δυο αξιόπιστους και σταθερούς πυλώνες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και είναι σημαντικό αυτό σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και ανατροπών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook