Προς τα σύνορα με τη Νιγηρία πιθανολογείται ότι κατευθύνεται ο Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με νέα τηλεγραφήματα.

Το Reuters αναφέρει πως ο συνταγματάρχης πιθανόν έφυγε από την πόλη Μπανί Ουαλίντ της Λιβύης και με τη βοήθεια πιστών σε αυτόν πολιτών, κατευθύνθηκε στη πόλη Γκουάτ που βρίσκεται περί τα 950 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και τα 300 από τα σύνορα της Λιβύης με τη Νιγηρία.

Άγνοια δηλώνει η Μπουργκίνα Φάσο

ΌΠως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση της Μπουργκίνα Φάσο δήλωσε πως ο Μουαμάρ Καντάφι δεν ζήτησε απολύτως τίποτε από την ηγεσία της δυτικοαφρικανικής χώρας, ούτε αναμένεται να φτάσει εκεί.

«Ο Καντάφι ούτε βρίσκεται στην Μπουργκίνα Φάσο, ούτε αναμένεται να έρθει. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για άφιξη του Καντάφι, ούτε και περιμένουμε να έρθει» δήλωσε σε κρατικό κανάλι ο υπουργός Επικοινωνίας Αλέν Εντουάρ Τραορέ.

Γαλλικές και νιγηριανές πηγές δήλωσαν πως μία τεράστια φάλαγγα Λίβυων διέσχισε, τη Δευτέρα, τον Νίγηρα, και, σύμφωνα με τους Γάλλους, υπήρχε πιθανότητα ο Καντάφι και ο γιος του Σαΐφ αλ Ισλάμ να τους συναντούσαν καθώς θα κατευθύνονταν προς τη γειτονική χώρα Μπουργκίνα Φάσο.

ΗΠΑ: Ο Καντάφι είναι ακόμα στη Λιβύη

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λιβύη και δεν βρίσκεται στις οχηματοπομπές, που εισήλθαν από τη χώρα αυτή στο Νίγηρα τις τελευταίες δύο ημέρες.

Αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας ανέφερε ότι άνθρωποι που πρόσκεινται στο καταρρέον καθεστώς του Καντάφι πιστεύεται ότι βρίσκονται στις οχηματοπομπές. Σύμφωνα με αξιωματούχους στο Νίγηρα ο Μανσούρ Ντάο, υπεύθυνος ασφαλείας του Καντάφι, πέρασε στο Νίγηρα την Κυριακή.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε πως μια από τις οχηματοπομπές έχει τέτοια «διαμόρφωση» που αφήνεται να εννοηθεί ότι μεταφέρει υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος του Καντάφι. Ο αξιωματούχος αυτός είπε πως δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το εάν ο ίδιος ο συνταγματάρχης βρίσκεται σε κάποια από τις οχηματοπομπές, ή εάν έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη.

Στρατιωτικές πηγές είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι μια οχηματοπομπή 200-250 αυτοκινήτων συνοδεύθηκε στη βορινή πόλη Αγκαντέζ από άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισήμαναν ότι το καθεστώς του Καντάφι διατηρούσε στενές σχέσεις με τους αντάρτες Τουαρέγκ, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν μεταβεί στη Λιβύη για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του συνταγματάρχη στον εμφύλιο.

Γαλλική πηγή είχε πει νωρίτερα πως ο Καντάφι και ο γιος του -θεωρούμενος ο πιθανότερος διάδοχός του- Σάιφ αλ Ισλάμ είναι πιθανό να συναντήσουν αργότερα την οχηματοπομπή και να κατευθυνθούν στην Μπουρκίνα Φάσο.