Η ουγγρική κυβέρνηση θα επιδιώξει τους αμέσως ερχόμενους μήνες να περικόψει κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες -συμπιέζοντάς το στο ποσοστό 73% του ΑΕΠ- το δημόσιο χρέος της χώρας, ανήγγειλε χθες στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Είπε ότι χάρη σε συντονισμένη κυβερνητική δράση συρρικνώθηκε η αναλογία δημοσίου χρέους-ΑΕΠ από το 81% στο 77%.

Συγχρόνως ο ούγγρος πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι τα κρατικά χρεόγραφα, που λήγουν τον ερχόμενο και τον μεθεπόμενο μήνα, θα εξοφληθούν κανονικά -κυρίως με τρία δισ. ευρώ που είναι κατατεθειμένα στην Ουγγρική Εθνική Τράπεζα. Επικουρικά, θα χρησιμοποιηθεί και περίπου άλλο ένα δισ. ευρώ, που θα προέλθει από κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία από φέτος στη βάση μιας νέας νομοθεσίας πρέπει να καταλήγουν, περιοδικά, στο δημόσιο Ταμείο.

Διευκρινίστηκε επίσημα ότι το ποσό των 3 δισ. ευρώ στα ταμεία της Ουγγρικής Εθνικής Τράπεζας είναι τμήμα δανείου του ΔΝΤ το έτος 2008, που όμως τελικά δεν εκταμιεύθηκε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γκιόργκι Μάτολκσι στο πλευρό του πρωθυπουργού Όρμπαν ανήγγειλε προσεχείς αυξήσεις φορολογίας: στο αλκοόλ, τον καπνό, τον τζόγο, τη βενζίνη, το ντίζελ.

Με το προϊόν της φορολόγησης σχεδιάζεται να καλυφθεί \”τρύπα\” στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό, ύψους περίπου 100 δισ.

φιορινιών, απόρροια της απόκλισης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το αρχικώς προβλεφθέν από την κυβέρνηση Όρμπαν ποσοστό 3,1%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook