Επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο για την ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων πραγματοποιεί στις 12-14 Σεπτεμβρίου ο Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή μετά τη ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ αλλά και την ένταση στις σχέσεις Αιγύπτου και Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέϊν Ταντάουϊ, αλλά και με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, Εσαμ Σαράφ.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στη Γάζα, αν και όπως είπε τη σχετική απόφαση θα πάρει μετά από τις συνομιλίες που θα έχει με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Χαρακτήρισε δε το Ισραήλ «κακομαθημένο παιδί», κάτι που απέφυγε να σχολιάσει το Ισραήλ, που δηλώνει ότι γενικά δεν επιθυμεί την επιδείνωση των σχέσεων.

Επίσκεψη σε περίοδο έντασης

Διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις», την ώρα που «οι σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Τουρκία έχουν παρουσιάσει επιδείνωση».

Η Αίγυπτος, αν και έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, απείλησε να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, λίγο αφότου Ισραηλινοί αστυνομικοί σκότωσαν με τα πυρά τους πέντε Αιγύπτιους συνοριοφύλακες, στην προσπάθειά τους να καταδιώξουν τους δράστες της δολοφονίας οκτώ Ισραηλινών κοντά στο Εϊλάτ.

Επιπλέον η Τουρκία, προχώρησε στην υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων της με το Ισραήλ και σε παύση των αμυντικών σχέσεων, λόγω της άρνησης του Τελ Αβίβ να ζητήσει συγγνώμη για τον θάνατο εννέα Τούρκων από Ισραηλινούς καταδρομείς πάνω σε τουρκικό πλοίο που επιχειρούσε να διασπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, στενότατων συμμάχων των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.

«Ανησυχούμε, στην Ουάσινγκτον, εξαιτίας της παρούσας κατάστασης στη διμερή αυτή σχέση», την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση δραστηριοποιείται και στα δύο αυτά κράτη ευνοώντας «την αποκλιμάκωση και την αποφυγή του κλίματος σύγκρουσης και στο μέλλον», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ιδίως, για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για το ΝΑΤΟ ένα κλίμα σύγκρουσης στις σχέσεις Τελ Αβίβ-Αγκυρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook