Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για την ελληνική οικονομία αφού από στιγμή σε στιγμή το γερμανικό Ανώτατο Δικαστήριο της Καρλσρούης, θα αποφανθεί για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πρόκειται για μία πολύ κρίσιμη απόφαση αφού θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου που συμφωνήθηκε στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου.

Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν την έγκριση του δικαστηρίου για την συμμετοχή της κυβέρνησης στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ωστόσο θα καθορίσουν νέες απαιτήσεις αναφορικά με την εμπλοκή του κοινοβουλίου σε παρόμοιες αποφάσεις μελλοντικά.

Υπενθυμίζεται ότι μια ομάδα ευρωσκεπτικιστών γύρω από τον συντηρητικό βουλευτή Peter Gauweiler κατέθεσε συνταγματική καταγγελία αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας στα δάνεια διάσωσης τον Μάιο. Η προφορική ακρόαση έλαβε χώρα τον Ιούλιο.

Ο βουλευτής Michael Stübgen, εκπρόσωπος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της ομάδας CDU/CSU, είπε σε συνέντευξη στη EurActiv Γερμανίας ότι «όσον αφορά στην απόφανση του Δικαστηρίου την 7η Σεπτεμβρίου, πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος του κοινοβουλίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν συμφωνήσει σε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την εμπλοκή του γερμανικού κοινοβουλίου στις μελλοντικές αποφάσεις του Ταμείου. Η κύρια ιδέα είναι ότι η κυβέρνηση χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση πριν συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για νέα πακέτα διάσωσης, ωστόσο θα έχει εκτεταμένο περιθώριο να αποφασίσει για την τεχνική εφαρμογή των αποφάσεων του Ταμείου.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να φέρει πίσω στη συζήτηση την αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, ωστόσο τόνισε ότι θα διαπραγματευθεί την τελική συμφωνία για τα δικαιώματα συμμετοχής του κοινοβουλίου μόνο μετά την απόφανση του δικαστηρίου.

Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει στις 29 Σεπτεμβρίου για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου, ενώ το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) αναμένεται να αποφασίσει σε έκτακτη συνεδρίαση την ίδια μέρα ή την επόμενη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook