Τις ενστάσεις, τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις του εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» έπειτα και από τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση της ΠΕΔ και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Καλαντζάκης: 

«Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, το οποίο τίθεται από την κυβέρνηση προς διαβούλευση έρχεται αιφνιδιαστικά να επηρεάσει τη ζωή των τοπικών κοινωνιών χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί των μεταρρυθμίσεων. 

Επιπλέον, δεν προωθεί την εκπροσώπηση των παρατάξεων στις μικρές Τοπικές Κοινότητες, δεν προάγει την Διοικητική Αυτοτέλεια των Δήμων και δεν στοχεύει στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και στη μείωση της γραφειοκρατίας που αποτελεί πληγή για τους δήμους.

Το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» στην παρούσα του μορφή, όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά αντιθέτως θα οδηγήσει τους δήμους σε κατάσταση αναποτελεσματικότητας. 

Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της απλής αναλογικής αλλά σε μία άλλη μορφή που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να κυβερνηθούν αλλά και σε όλους τους δημότες να εκπροσωπηθούν και να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων.

Το νομοσχέδιο του Κλεισθένη δρα αποτρεπτικά στην υλοποίηση ουσιαστικού έργου και την επίλυση προβλημάτων στους δήμους. Δεν προωθεί την Οικονομική Ανεξαρτησία των Δήμων με τη μεταφορά πόρων, δεν προβλέπει ενίσχυση των Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανθρώπινο δυναμικό και συνεργάτες και δεν ενθαρρύνεται η ολοκλήρωση του έργου της Δημοτικής Αρχής καθώς μειώνει τη θητεία από πέντε σε τέσσερα χρόνια.

Αντί να βελτιωθούν τα τρωτά σημεία υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν και να αποδομηθούν όσα ακόμα λειτουργούν καλά. 

Κρίνοντας από την πορεία μου ως Δήμαρχος που υπηρέτησα τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη, θεωρώ ότι πρέπει όντως να ακολουθήσουν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς πρέπει να αποβάλλει τα ετεροδιοιηκητικά κρούσματα που δυστυχώς εμπεριέχει.

Σε καμία περίπτωση δε απαξιώνω την προσπάθεια της Κυβέρνησης, αντιθέτως εκτιμώ τη διάθεση για διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Όμως θα υποστηρίξω τις αλλαγές στην τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο εφόσον εισακουστούν οι προτάσεις μας από την κυβέρνηση και δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για  ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook