Το Δίκτυο του Κρητικού Ελαιολάδου συστάθηκε πριν από περίπου 10 μήνες με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και άλλων οκτώ φορέων με βάση το δόγμα ότι προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και η ελιά, το κρασί, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και η τοπική γαστρονομία στο σύνολό της, καθώς και ο τουρισμός μπορούν και πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κρήτης στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Δίκτυο έχει ως βασικό και κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των θεσμών, ώστε να ενδυναμωθεί η κατανάλωση ελαιολάδου εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι υπόλοιποι οκτώ φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι:

Το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο/Παράρτημα Κρήτης.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης

Ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου.

Η Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και

Το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας.

Στις πρώτες ενέργειες του Δικτύου συγκαταλέγεται η διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου σε ξεναγούς και τους διευθυντές ξενοδοχείων, τον περασμένο Φεβρουάριο, με επίκεντρο τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως λάδι, κρασί, μέλι, κτηνοτροφικά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ο τρόπος παραγωγής τους, η σημασία και ο ρόλος τους στη τοπική γαστρονομία και γενικότερα στην κρητική διατροφή.

Ως δεύτερη ενέργεια, σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα τρίπτυχο φυλλάδιο το οποίο διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ στους αρχαιολογικούς χώρους, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, στα γραφεία του ΕΟΤ και στον ΟΛΗ, στις αγροτικές εκθέσεις, όπως ο Αγροτικός Αύγουστος στα Χανιά – μέσω του Κρητικού συμφώνου ποιότητος.

 Ήταν μια απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου στις 15/6/11 και υλοποιήθηκε άμεσα γιατί θέλαμε να προλάβουμε την τουριστική περίοδο.

Το φυλλάδιο τυπώθηκε σε 50.000 αντίτυπα στην Αγγλική γλώσσα και σε 20.000 στην Ελληνική γλώσσα. Έχει ήδη εξαντληθεί και τώρα γίνεται ανατύπωση στις δύο παραπάνω γλώσσες καθώς επίσης στα Γερμανικά και στα Ρώσικα.

Τα κείμενα του φυλλαδίου, οι φωτογραφίες και η μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα είναι ευγενική προσφορά των κ.κ. Νίκου και Μαρίας Ψιλάκη και θα ήθελα από τη θέση αυτή και εκ μέρους όλου του Δ.Σ. να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα.

Ο κύριος και η κυρία Ψιλάκη με το συγγραφικό τους έργο έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη και προβολή της κρητικής διατροφής.

Κυρίες και κύριοι,

Μέσω του φυλλαδίου αυτού προσπαθούμε να προβάλλουμε την ιστορική-κοινωνική-περιβαλλοντική και πολιτιστική σπουδαιότητα των προϊόντων της ελιάς και του ελαιολάδου και να τονίσουμε τη συνεισφορά τους στην ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής ως προτύπου σωστής διατροφής.

Η επόμενη κίνηση είναι η συμμετοχή μας στην Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Anuga της Κολωνίας στη Γερμανία.

Η έκθεση αυτή είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει μια ενιαία εκπροσώπηση και όπως είναι φυσικό το Επιμελητήριο και κατ’ αντιστοιχία το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου δεν θα μπορούσαν ν’ απουσιάζουν.

Στο ενιαίο περίπτερο που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Κρήτης υπό την αιγίδα του ΟΠΕ, για την παρουσίαση και άλλων κρητικών προϊόντων, το Δίκτυο του Κρητικού Ελαιολάδου θα συμμετέχει με 16 επιχειρήσεις απ’ όλη την Κρήτη οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εμπορία του ελαιολάδου και των προϊόντων της ελιάς.

Στο χώρο υποδοχής του περιπτέρου μας οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κάθε ένα από τα ελαιόλαδα με το διακριτικό (εμπορικό) του όνομα και στη συνέχεια, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, θ’ απευθύνονται στον αντίστοιχο εκθέτη ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο προϊόν.

Η έκθεση διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και η επισκεψιμότητά της ξεπερνάει τους 80.000 επισκέπτες. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 12 του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook