Στην καταστροφική αύξηση του ΕΦΚ στην τσικουδιά αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η τσικουδιά αποτελεί σημαντικό τοπικό προϊόν του νησιού μας, όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και για την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, αλλά, παράλληλα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση, την κουλτούρα και τα έθιμα του τόπου μας. Η παραγωγή τσικουδιάς στην Κρήτη έχει παράδοση αιώνων, παράδοση συνυφασμένη με τη ζωή των Κρητικών και όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά αλκοολούχα ποτά γεωγραφικής ένδειξης,

Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκαλούν αναστάτωση και δημιουργούν ανησυχία στους παραγωγούς. Ειδικότερα, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αποστόλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του, από τον Τύρναβο, ανέφερε ότι «… ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο τσίπουρο (τσικουδιά), από 0,55 ευρώ που είναι σήμερα, θα φτάσει τα 6 ευρώ το λίτρο …». Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης της τσικουδιάς και, μάλιστα, στο 12πλάσιο του σημερινού φόρου, θα αυξήσει σημαντικά την τιμή της τσικουδιάς και θα επιβαρύνει δραματικά τους μικρούς παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση δεν παρουσιάζει κάποιο σχέδιο προκειμένου να πατάξει τη φοροδιαφυγή που προκαλείται από την παράνομη παραγωγή και διάθεση της τσικουδιάς. Η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καλύψει την ανικανότητά της και τις αδυναμίες της αναφορικά με τον περιορισμό της παραοικονομίας, αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση στους νομοταγείς πολίτες, οι οποίοι παράγουν και εμπορεύονται νόμιμα την τσικουδιά.

Τα 6 ευρώ ανά λίτρο, επί της ουσίας θέτουν εκτός ανταγωνισμού τα ελληνικά εμφιαλωμένα ποτά γεωγραφικής προέλευσης, από τα άλλα αλκοολούχα ποτά, τα οποία όμως είναι χημικά και δεν προέρχονται από απόσταξη σταφυλιών. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει και τους 230.000 περίπου αμπελοκαλλιεργητές ανά την επικράτεια, αφού θεωρούν πλέον ότι θα καταστούν έρμαια των εμπόρων που θα ζητούν ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των σταφυλιών, προκειμένου να καλυφθεί η ψαλίδα από την υψηλή φορολογία. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι θα διακοπεί απότομα η εξαγωγική δραστηριότητα, εξαιτίας της υπερβολικής φορολόγησης.

Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου επικαλείται την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για να δικαιολογήσει την απόφασή του να επιβάλει δυσβάσταχτο και καταστροφικό φόρο στην τσικουδιά. Όμως, πρόκειται για εμπαιγμό των παραγωγών. Στην πραγματικότητα, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι, από τον Αύγουστο του 2017, οι διήμεροι παραγωγοί τσίπουρου και τσικουδιάς θα πρέπει να τηρούν την έκδοση τιμολογίων, ανεξαρτήτως αν έχουν εισόδημα κάτω των 5.000€.

Η Κυβέρνηση, με το φόρο αυτό, θα επιφέρει αναπόφευκτα την εξόντωση των παραγωγών και των νόμιμων καζανάρηδων, ενώ, παράλληλα, με τη μεταφορά του συνόλου της παραγωγής των σταφυλιών στα οινοποιεία θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση της διαδικασίας οινοποίησης, με σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα του κρασιού. Παράλληλα, παραμένουν στο απυρόβλητο οι παράνομοι καζανάρηδες, αφού η Κυβέρνηση, αν και επικαλείται μεγάλη φοροδιαφυγή, επιλέγει να «τιμωρήσει» με καταστροφική φορολόγηση, τους νόμιμους αποσταγματοποιούς και παραγωγούς».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο αυξάνεται δραστικά ο φόρος στην τσικουδιά από 0,65 σε 6 ευρώ; Έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων στην παραγωγή τσικουδιάς; 

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να προστατευθούν οι νόμιμοι παραγωγοί;

3. Ποιος ο προγραμματισμός για την προστασία των Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και των παραδοσιακών αλκοολούχων ποτών, όπως η τσικουδιά;».                                                                                     

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook